Katsot Savon Sanomien arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 14.05.2005 13:53

A A A

Pihagrilli muuraamalla

Kotipihan hiiligrillin voi kätevästi rakentaa tiilistä.

Yksinkertaisin malli syntyy pelkästään latomalla tiilet palamattomalle alustalle; jo paristakymmenestä kivestä sekä vaikkapa vanhasta sähköhellan ritilästä syntyy kelvollinen ruoanlaittopaikka.

Monipuolisemman rakennelman haluavalle on rautakaupoissa erilaisia, vaihe vaiheelta eteneviä teko-ohjeita, joita noudattamalla voi muurata täydellisiä kesäkeittiöitäkin.

Jos aikaisempaa kokemusta muuraamisesta ei ole, kannattaa valita helpohko malli. Ennen työhön ryhtymistä voi lisäksi piipahtaa kirjastossa tutustumassa oppaisiin tai kysyä kaupasta ohjeita.

Perustukset kuntoon

Ensimmäiseksi harrastetaan pihasuunnittelua, tulevalle ruoanlaittopisteelle etsitään sopiva sijainti.

Paikkaa valittaessa on hyvä pohtia, kuinka helposti sinne pääsee keittiöstä, missä on ulkoruokailuryhmä, onko näkösuojaa tai mihin aikaan aurinko paistaa. Myös paloturvallisuus on otettava huomioon, tulisijan tulee olla riittävän kaukana kaikesta syttyvästä.

Koska grilliin tarvitaan jopa yli kaksisataa tiiltä, perustukset on tehtävä huolellisesti.

Varminta on kaivaa riittävän syvä kuoppa. Jos kyse on hormilla varustetusta massiivisesta rakennelmasta, voi varsinkin savimailla olla tarpeen tehdä jopa yli metrinen kuoppa. Pikkugrillille riittää yleensä, kun humuspitoiset pintamaat poistaa.

Kaivanto täytetään soralla ja pinnalle pannaan hiekkaa, minkä jälkeen peti tiivistetään. Vesi on siinä oiva apu.

Ja sitten kauha heilumaan

Seuraavaksi tehdään sokkelilaudoitus, johon valetaan betonilaatta. Sitä voi tarvittaessa vahvistaa raudoittamalla. Valoksen annetaan kuivua muutama vuorokausi. Jos sää on aurinkoinen, on tarpeen kastella laattaa pari kertaa vuorokaudessa.

Rakentaminen aloitetaan sekoittamalla laasti. Kuiva-aineeseen lisätään ohjeissa mainittu määrä vettä, minkä jälkeen sitä sekoitetaan huolellisesti. Parasta laastia syntyy esimerkiksi betonimyllyllä.

Ensimmäinen kerros on hyvä latoa paikoilleen ilman laastia, jotta voidaan tarkistaa jako. Jos se on oikein, pannaan kauha heilumaan.

Tiilien työstäminen onnistuu helpoimmin tehokkaalla ja kivilaikalla varustetulla kulmahiomakoneella. Jos itsellä tai tuttavapiirissä sitä ei ole, apu löytyy rakennuskonevuokraamosta. Leikattaessa on käytettävä suojalaseja ja mahdollisesti myös hengityssuojainta.

Kun grilli on valmis, sen annetaan kuivua säästä riippuen useita päiviä ennen käyttöä.

Jos tiilipinta ei miellytä tai se ei sovi ympäristöön, grillin voi myös pinnoittaa joko slammaamalla tai laatoittamalla.

Kuten missä tahansa tulisijassa, ensimmäinen lämmitys on syytä tehdä maltillisesti ja keskittyä enemmänkin makkaranpaistoon kuin tuntikausia kestävään hauduttamiseen.

Ulkoruokailukauden päätyttyä rakennelma on syytä suojata esimerkiksi kevytpeitteellä. Sillä estetään syksyn sateiden pääsy rakenteisiin, jotka jäädyttyään saattavat vaurioitua.

Tilaa savonsanomat.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Savon Sanomat Facebookissa Savon Sanomat Twitterissä