Aarnio-tutkintaryhmästä tehty rikosilmoituksia - epäillään kuunnelleen luvatta asianajajaa

Niin kutsutun Aarnio-tutkintaryhmän toimista on tehty poliisille kolme tutkintapyyntöä.

Poliisia pyydetään tutkimaan, syyllistyikö keskusrikospoliisin tutkintaryhmä rikokseen kuunnellessaan asianajaja Riitta Leppiniemen asiakaspuheluja Jari Aarnion kanssa syksyllä 2013. Aarnio toimi silloin Helsingin huumepoliisin päällikkönä ja jatkoi virassaan esimiestensä tuella.

Aarnioon kohdistettiin telekuuntelua ennen kuin hänet pidätettiin ja haettiin vangittavaksi marraskuussa 2013. Aarnioon kohdistunut tutkinta laajeni vangitsemisen jälkeen nopeasti koskemaan törkeitä virka- ja huumerikoksia.

Ennen sitä Aarniolle itselleen oli kerrottu hänen olevan epäiltynä helsinkiläisen prostituoidun väitteiden vuoksi. Prostituoitu oli poliisipiireissä hyvin tuttu pääosin aiheettomista ilmoituksistaan.

Kuulustelukutsujen vuoksi Aarniolla oli kuitenkin tarvetta olla yhteydessä asianajaja Leppiniemeen.

KRP laittoi samaan aikaan Aarnion telekuunteluun ja televalvontaan, ja tutkintaryhmä pyrki seuraamaan, mitä hän puhuu ja kenen kanssa.

Asianajosalaisuus suojaa asianajajan asiakaspuheluja eikä niitä puheluja olisi saanut kuunnella ja tallentaa.

Aarnio-vyyhdin käräjäoikeuskäsittelyn aikana KRP:n tutkija kuitenkin myönsi, että asianajajan puheluja oli silti kuunneltu. Rikostutkija yritti perustella tilannetta sillä, että KRP varmisteli Leppiniemen tiedossa olleen puhelinliittymän olevan todella Leppiniemellä.

KRP:n lausunto pyydetään tutkimaan

Tutkintapyynnöissä pyydetään myös tutkimaan, syyllistyikö keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot johonkin rikokseen hänen annettuaan KRP:n puolesta käräjäoikeudelle lausunnon, että KRP oli luovuttanut Aarnion puolustukselle kaiken Aarnion telekuuntelu- ja televalvontamateriaalin niin kuin epäillyllä on oikeus saada.

Asianajaja Leppiniemi jätti käräjäoikeuskäsittelyn aikana oikeuteen editiovaatimuksen, jossa vaati aineistoa käyttöönsä. KRP:n lausunnossa vakuutettiin, että kaikki aineisto on toimitettu.

Aarnion puolustus on ollut kuitenkin toistuvasti eri mieltä ja valittanut vaikeudesta saada esitutkinta-aineistoa käyttöönsä.

Leppiniemi teki lopulta muun muassa kyselyn eri Etelä-Suomen käräjäoikeuksiin, joista löytykin Aarnio-vyyhtiin kuuluvia pakkokeinohakemuksia. Ne paljastivat televalvonta-aineistoa, joita puolustus halusi tutkia lisää.

Käräjäoikeuden käsittelyn aikana asia ei kuitenkaan selvinnyt loppuun asti. Hovioikeudessa Leppiniemi moitti edelleen aineiston saannin vaikeuksia.

Helsingin hovioikeus päätti poikkeuksellisesti viime perjantaina, että syyttäjien on toimitettava asian koko televalvonta-aineisto oikeuden käyttöön eikä hovioikeudessa käsitellä vain KRP:n tekemiä rajattuja koosteita.

Asiasta tehdyn tutkintapyynnön mukaan poliisia pyydetään tutkimaan, antoiko Lardot totuudenvastaisen kirjallisen ilmoituksen KRP:n aineistoista käräjäoikeudelle aiemmin.

Aarnion vaimon autossa seurantalaite

Kolmas tutkintapyyntö pyytää tutkimaan, syyllistyikö joku virkamies rikokseen, kun KRP asensi tutkinnan alussa teknisen seurannan laitteet Aarnion ja hänen vaimonsa autoihin.

Tekniset seurantalaitteet asennettiin autoihin silloin, kun Aarnion ja hänen puolisonsa otettiin kiinni ja vangittiin eli KRP:n tiedossa oli, etteivät he ole käyttämässä autoja. Tutkintapyynnön mukaan teknistä seurantaa kohdistettiin Aarnion vaimon vangitsemisen aikana sivullisiin henkilöihin, jotka autoja käyttivät.

Kova vääntö

Aarnio tuomittiin käräjäoikeudessa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Vyyhtiä käsitellään parhaillaan hovioikeudessa.

Hovioikeuskäsittely alkoi syyskuussa ja kestää ensi vuoden kesäkuuhun asti.

Aarnio-tutkintaryhmä on pääosin KRP:n tutkijoista koostuva ryhmä, jolla on syyttäjä-tutkinnanjohtajia. Tutkintaryhmä on ollut koossa ainakin keväästä 2013 asti ja se on jatkanut toimintaansa edelleen.

Ryhmän yksi pääkuulustelija tuomittiin vyyhtiin liittyen virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin, koska hän tarjoili yhdelle vyyhdin pääepäillylle ruokaa, juomia, kyydityksiä ja käteistä rahaa.

Lisäksi ryhmän toiminnasta on tehty muitakin virkarikostutkintapyyntöjä, mutta ne eivät ole johtaneet toimiin.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuka uusia tutkintapyyntöjä tutkii ja millä aikataululla.

Tehdyt tutkintapyynnöt eivät ole Aarnion tekemiä, vaan henkilön, joka ei ole Aarnio-vyyhdissä epäiltynä tai muussakaan asemassa.

Jengipomon puolustus: Aarnio saattoi olla huumekaupan suojelija maksua vastaan

Aarnion oikeudenkäynti hovioikeudessa alkaa – käsittelyjärjestys uusiksi

Aarnion vaimon autoissa oli poliisin seurantalaitteet

Aarnio-vyyhti: Tutkintaryhmä antoi puolustukselle väärää tietoa tutkinta-aineistosta

Aarniolla oli suhteita huumerikollisiin ainakin koko 2000-luvun ajan

Aarnio-oikeudenkäynnin muut tuomitut valittivat julkisuudesta ja pitkästä kestosta

Syyttäjät vaativat savolaisnaiselle tuomiota myös 240 kilosta hasista

Syyttäjät valittivat kaikkien Aarnio-vyyhdin avainhenkilöiden tuomioista