Aarnio-vyyhti: Asianajaja joi poliisiautossa oluita – pohjalla humalat Kuopiosta

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli maksoi rikoksista epäillyn naisen lisäksi myös tämän asianajajalle alkoholijuomat ennen tärkeää kuulustelua.

Poliisi kertoi itse kuulusteluissa, että hän maksoi kaikkien tarjoilut luottokortilla.

Mies myös antoi asianajajan, helsinkiläisen miehen, juoda useita alkoholijuomia poliisiautossa, kun hän kuskasi naista ja tämän asianajajaa yöllä kotiin.

Naisen mukaan poliisi osti itse autoon olutpaketin, jonka asianajaja joi matkan aikana kokonaan. Poliisin mukaan asianajaja tarjosi olutpint-tölkkiä myös kuskina olleelle poliisille.

Poliisi kertoi, ettei hän kuskina juonut sitä, mutta ”kiitti asianajajaa eleestä”.

Asia käy ilmi Jari Aarnion rikosvyyhdissä valmistuneista uusimmista esitutkintapöytäkirjoista.

Lisäksi osallisia kuultiin Helsingin hovioikeudessa, koska naisen uusi asianajaja vaatii naisen vanhoja kuulusteluja hyödyntämiskieltoon.

Torstaina oikeudessa kuultu naisen entinen asianajaja myönsi alkoholijuomien juonnin poliisiautossa kotimatkalla Helsinkiin. Hän myös kertoi, että oli juonut olutta jo kesken kuulustelunkin Kouvolan poliisiasemalla, jonne KRP oli järjestänyt tapaamisen.

Mies kertoi juoneensa poliisiasemalla kaksi olutta, ja poliisiautossa asianajaja ja hänen asiakkaansa joivat kaikki oluet, joita poliisi tarjosi.

- Olutta ei ollut siihen aikaan ostettavissa, joten tutkija tarjosi omat matkajuomansa, asianajaja kertoi.

Oikeudessa ei kysytty, oliko poliisiasemalla tai poliisiautossa olutta valmiina. Ainakaan poliisin kotoa sitä ei haettu ja kaupoissa alkoholinmyyntiaika oli jo ohi.

Asianajaja myös myönsi, että poliisi, asianajaja ja hasiksen myynnistä epäilty asiakas olivat autossa puhuneet kannabiksen poltosta. Autossa oli heitelty juttua, että "silloin kun tämä päättyy, poltetaan kukkaa"

Asianajaja myönsi tämän ja sanoi, että kyse oli ollut vitsistä, jolle kaikki - myös KRP:n poliisi - olivat yhdessä naureskelleet.

Kuopion juomat painoivat taustalla

Poliisin kuulustelut asiasta oli tehnyt kyseisen poliisin työkaveri samasta tutkintaryhmästä. Poliisilta ei kysytty kuulusteluissa millään tavoin, miten paljon hän osti juomia rikoksista epäillylle kuulusteltavalleen ja tämän asianajajalle tai tekikö hän mielestään väärin vai oliko hänellä KRP:n lupa ostella epäillylle ja tämän avustajalle useaan otteeseen myös alkoholijuomia.

Oluttarjoilut poliisiautossa liittyvät Aarnio-vyyhdin kuulustelujen rupeamaan keväällä 2015.

Nyt jälkikäteen tapahtumia selvittäneiden lisätutkintojen mukaan asianajaja oli ollut lomalla Kuopiossa, josta poliisi oli kutsunut hänet mukaan naisen kuulusteluun Kouvolan poliisiasemalle.

Asianajajan junamatka Kuopiosta Kouvolaan oli sujunut tyylille, jonka seurauksena asianajaja oli riippuen kertojasta ollut joko päihtynyt, krapulainen, tuubassa tai hieman väsynyt ja iloisella tuulella.

Asianajaja itse kertoi oikeudessa, että oli edellisenä iltana juonut runsaasti olutta ja viiniä. Kuopiosta tulleessa junassa hän kertoi juoneensa yhden oluen ennen poliisin ja asiakkaansa tapaamista Kouvolassa.

Poliisi oli vienyt naisen ja asianajajan heti ravintolaan, jossa he olivat syönnin lisäksi juoneet poliisin laskuun ainakin oluen ja viskidrinkin. Poliisi oli ainoana porukasta selvinpäin.

Asianajaja myönsi, että hän oli ravintolassa myös omasta pullostaan kaatanut vahviketta poliisin nähden. Hän oli ehtinyt juoda blandauksestaan vain osan, kun tarjoilija puuttui asiaan ja vei loppujuoman pois.

Vasta tämän jälkeen seurue siirtyi Kouvolan poliisiasemalle. Naisen mukaan he olivat poliisiasemalla VIP-huoneessa.

Esitutkinta-aineistoon on kuvattu kuulustelutila, jota KRP:n poliisi käytti. Tilassa oli neuvottelupöytä tuoleineen.

Niiden takana tilavassa huoneessa oli sohvatuolirykelmä. Osallisten mukaan poliisi kuulusteli naista pöydän luona ja naisen asianajaja rallatteli omiaan sohvarykelmässä.

Pitkään kestäneen kuulustelun loppupuolella asianajaja joi lisää olutta. Hänen mukaansa hänelle tuli niin huono olo laskuhumalastaan, että tarvitsi tasoittavan.

Kuulustelujen päätteeksi porukka lähti kotimatkalle poliisin kyydittämänä ja poliisin tarjoamin juomin.

Poliisi kyyditti asianajajan ja tämän asiakkaan Helsinkiin. Aamuyöllä hän otti kyytiin vielä asianajajan kaverinkin Kalliosta ja tämä kolmikko kävi asianajajan asunnolla.

Asianajaja on vaihdettu tehtävästään toiseen ja hän sai varoituksen alansa järjestön valvontalautakunnalta.

Poliisin alkoholitarjoiluja ei ole tutkittu. Hän on saanut sakkotuomion liian läheisistä, hyväsydämiseksi kutsumistaan väleistä naiseen, jota olisi pitänyt tutkia törkeistä huumerikoksista.

Miehen työnantaja KRP tarjoasti miehen kanssa tätä selitykseksi miehen toiminnalta, ja miehen toimien virkarikostutkinta rajattiin tähän näkökulmaan.

Poliisi, KRP:n Aarnio-päävyyhdin pääkuulustelija, oli kuitenkin myös vastuussa kuulustelutilanteiden sujumisesta ja pöytäkirjoista, että ne olisi tehty oikein.

Syyttäjä: Poliisi toimi rumasti - ja epäilty vedätti poliisia

Aarnio-oikeudenkäynti: Poliisi ja asianajaja todistivat ristiriitaisesti

Poliisi: Aarnion nimen kertonut pelkäsi ja halusi turvaa

Aarnio-vyyhti: Naista kuulusteltiin heti läheisen kuoleman jälkeen

Aarnio-tutkintaryhmästä tehty rikosilmoituksia - epäillään kuunnelleen luvatta asianajajaa

Jengipomon puolustus: Aarnio saattoi olla huumekaupan suojelija maksua vastaan

Aarnion oikeudenkäynti hovioikeudessa alkaa – käsittelyjärjestys uusiksi

Aarnio-vyyhti: Tutkintaryhmä antoi puolustukselle väärää tietoa tutkinta-aineistosta

Aarniolla oli suhteita huumerikollisiin ainakin koko 2000-luvun ajan

Aarnio-oikeudenkäynnin muut tuomitut valittivat julkisuudesta ja pitkästä kestosta