Aarnio-vyyhti: Naista kuulusteltiin heti läheisen kuoleman jälkeen

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen kertoi, että hänellä oli halu selvittää Jari Aarnion juttu, kun hän meni tapaamaan Aarnion rikoskumppaniksi epäiltyä naista myöhäillalla Kouvolan poliisiasemalle ja puhutti häntä yöhön asti.

Aarnion rikoskumppaniksi epäillyn naisen äiti oli kuollut samana päivänä. Lisäksi naisen avustaja oli ilmoittanut, että hänen on poistuttava paikalta illalla eikä hän voi jäädä paikalle myöhään yöhön.

Naisen mukaan von Hertzen puhutti häntä yöhön asti, piirteli kuvioita paperille ja vaati tietoja Aarniosta.

Von Hertzen puolestaan kertoi pyrkineensä lohduttamaan Romanoa ja halunneensa tutustua juttuun tarkemmin. Hänen mukaansa naisen avustaja oli hänen tullessaan paikalla, mutta ei koko tapaamisen ajan läsnä.

- Lähdin Kouvolaan, jotta voin edesauttaa asian selvittämistä, von Hertzen selitti Helsingin hovioikeudessa torstaina.

Von Hertzenin mukaan hän ei huomannut, että olisi ollut epäsoveliasta haluta kuulustella tai epävirallisesti puhuttaa epäiltyä naista pitkään juuri sinä päivänä, kun hänen äitinsä menehtyi.

Keskustelujen sisällöstä von Hertzen ei enää pystynyt tarkkaan muistamaan.

Lisäksi von Hertzenin mukaan mahdolliset epäselvyydet päivän kuulustelujen papereissa johtuivat siitä, että juuri kyseinenä iltana riesana olivat tulostusongelmat. Kuulusteluja ei hänen mukaansa vain jostain syystä saatu tulostettua tarkistettavaksi kuulusteltavalle.

Von Hertzenin mukaan oli myös kuulustelijan vastuulla, että hänen tulonsa kuulusteluun olisi tullut merkitä kuulustelupöytäkirjaan. Sitäkään ei ollut tehty.

Rikosylikomisarion mukaan tämä oli ollut kuulustelijan vastuulla, ei hänen.

Kuulustelujen käyttökelpoisuus puhuttaa

Naisen avustaja on vaatinut naisen kuulusteluja kokonaan tai osin hyödyntämiskieltoon, koska katsoo, että naista kuulusteltiin ja pyöritettiin lainvastaisesti.

Syyttäjät vastustavat hyödyntämiskieltoa.

Helsingin hovioikeus käsittelee asiaa tällä viikolla.

Törkeistä huumerikoksesta tuomittu nainen, Mari Romano, kertoi, että erilaisilla kuulustelujen ulkopuolisilla puhutteluilla pyrittiin saamaan häneltä tietoa Jari Aarniosta.

Romanon käsityksen mukaan hänelle kaupattiin samalla mahdollisuutta, että jos Romano kertoo Aarniosta, niin Romanon ystävä, leppävirtalainen Seija Kortekallio-Lampi, voi välttyä tutkinnalta.

Keskusrikospoliisi on kiistänyt kaupan käynnin.

Von Hertzen vahvisti, että KRP oli hyväksynyt kännykän ja liittymän oston Romanolle, mutta hän ei ole tiennyt muista ostoksista.

- Min en tiedä näistä mitään, von Hertzen sanoi KRP:n pääkuulustelijan tapaamisista naisen kanssa.

Hän kuitenkin vahvisti saaneensa tietää jo vuonna 2014 poliisin ja naisen viesteistä.

- X lähetti minulle viestejä, jotka koskivat Romanon henkilökohtaisia asioita.

Von Hertzen kertoi saaneensa luettavakseen tutkinnan aikana naisen kuulustelijalleen lähettämiä viestejä, jotka käsittelevät naisen mielentilaa, suhteita ja kokemia uhkia.

Poliisin ja naisen viestit tulivat julkisuuteen vasta käräjäoikeudessa kesällä 2015, ja kyseinen poliisi tuomittiin sittemmin virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hänellä katsottiin olleen jäävi suhde toimia naisen kuulustelijana.

Asian tutkinnassa on ollut epäselvyyksiä silti edelleen, sillä vielä kaksi vuotta myöhemmin asiasta on noussut ilmi koko ajan uutta tietoa esimerkiksi alkoholitarjoiluista, epäselvyyksistä naisen avustajan työkunnossa sekä esimerkiksi naisen raha-asioissa.

Syyttäjä: Poliisi toimi rumasti - ja epäilty vedätti poliisia

Aarnio-vyyhti: Rahapulassa olleella naisella olikin useampi vuokrakämppä

Aarnio-oikeudenkäynti: Poliisi ja asianajaja todistivat ristiriitaisesti

Poliisi: Aarnion nimen kertonut pelkäsi ja halusi turvaa

Aarnio-tutkintaryhmästä tehty rikosilmoituksia - epäillään kuunnelleen luvatta asianajajaa

Jengipomon puolustus: Aarnio saattoi olla huumekaupan suojelija maksua vastaan

Aarnion oikeudenkäynti hovioikeudessa alkaa – käsittelyjärjestys uusiksi