Analyysi: Tulli teki ennalta estävää työtä ja puhkaisi bitcoin-fanien kuplan

Suomen tulli on tehnyt viime aikoina merkittävää ehkäisevää päihdetyötä.

Juuri samanlaista estävää, puuttuvaa ja vaikuttavaa rikostutkinnallista työtä Suomessa pitäisi tehdä paljon enemmän pelkän tiedonkeruun ja suunnittelun sijasta.

Tällä kertaa kyse oli samalla jopa koko Euroopan laajuisesti merkittävästä saavutuksesta.

Nyt on vasta esitutkinta päättymässä

Tulli kertoi viime viikolla paljastaneensa anonyymia Tor-verkkoa hyödyntäneen nettihuumekaupan.Silkkitie-sivustolla käytiin suomenkielellä huumekauppaa, jossa tarjoajia ja ostajia oli ainakin useita satoja.

Tullin paljastama tapaus siirtyy lähiviikkoina syyteharkintaan. Kolmen vangittuna olevan pääepäillyn osalta kyse on siis rikosepäilyistä. Mikään oikeusaste ei ole ottanut vielä kantaa (vangitsemispäätöksiä lukuun ottamatta), miten laajalti kunkin epäillyn katsotaan syyllistyneen törkeisiin huumausainerikoksiin ja salakuljetusrikoksiin.

Tässä vaiheessa tiedossa on kuitenkin useita asioita, jotka tekevät tästä rikostutkinnasta erityisen.

Vaarallisia aineita, uusia aineita, arvokkaita aineita

Ensinnäkin tullin ja muiden maiden viranomaisten tiedustelu- ja tutkintavaiheen huipennukseksi viranomaiset pysäyttivät pieneltä autolautalta Suomeen tulleen auton ja tekivät siitä merkittävän takavarikon.

Autosta takavarikoitiin yli miljoona käyttöannosta huumausaineita. Aineet on tutkittu ja ne on tunnistettu.

Kyse oli niin vaarallisuudeltaan kuin taloudelliselta arvoltaan huomattavan suuresta takavarikosta. Suomen viranomaiset saivat takavarikkoon eli pois käyttäjien ulottuvilta ison määrän huumeita ja muita haitallisia kemikaaleja.

Hyvin mielenkiintoista oli myös ainevalikoima. Takavarikoiduissa aineissa oli Suomessa harvoin talteen saatuja, vaarallisia aineita kuten tappo-metamfetamiinia: sataprosenttista metamfetamiinia.

Kiinnostavia olivat myös esimerkiksi ekstaasi- ja LSD-erät. Kaikille huumeiden kanssa työskenteleville viranomaisille ja asiantuntijoille on tärkeää tietoa nähdä, missä muodossa, minkävahvuisia ja esimerkiksi millaisilla logoilla varustettuina näitä aineita nyt valmistetaan.

Määrän, vaarallisuuden, arvon ja uuden tiedon saannin kannalta takavarikko oli siis jättipotti. Täydellinen jättipotti.

Rikoshyötyä saatu takavarikkoon paljon

Toinen iso asia oli raha. Tulli on saanut vakuustakavarikkoon miljoonan euron arvosta bitcoineja, euroja sekä muuta arvoirtainta.

Omaisuuden rahallinen arvo on todella huomattava. Jos epäiltyjä tuomitaan rikoksista, valtio saa rikoshyötyä nyt takaisin - mahdollisesti isojakin summia. Tämä ei ole lainkaan itsestäänselvyys isojakaan taloudellisia voittoja tuottaneissa rikoksissa.

Kaikkivoipaiset huhut ovat eri asia kuin arkitodellisuus

Kolmas ja kaikkein tärkein asia on tutkintakokonaisuus.

Suomeen on kasvanut pääosin 25-35-vuotiaiden kaikkivoipaisiksi itseään uskovien miesten sukupolvi. On joukossa joitakin naisiakin ja joitakin vähän nuorempia tai vanhempia.

Joukkoa leimaa, että he luulevat tietävänsä esimerkiksi kannabiksen tai muuntohuumeiden vaikutuksista paremmin kuin päihdelääkärit, rikostutkinnasta paremmin kuin poliisit ja tullitarkastajat, rahankäytöstä paremmin kuin verottaja ja niin edelleen.

Näissä piireissä on levitetty pitkään väitettä, ettei poliisi voi puuttua rikoksiin, jos niitä tekee bitcoineilla, Tor-verkossa ja suojatulla sähköpostilla. Tästä on oltu aivan varmoja. Ja viranomaiset ovat yhtä pitkään tienneet, ettei tämä pidä paikkansa.

Esimerkiksi Helsingin poliisi on petosrikostutkinnoissaan takavarikoinut bitcoineja jo pitkään onnistuneesti niin, että on vain suhina kuulunut.

Uutta bitcoineihin ja Tor-verkkoon liittyen on vain yksi asia: Nyt myös suuri yleisö tietää, etteivät väitteet viranomaisten kyvyttömyydestä pidä paikkaansa. Tämä on iso edistysaskel Suomessa.

Tehokas työ vaikuttaa tulevaisuuteen

Juuri tästä tulevat tullin paljastaman nettihuumekaupan ennaltaestävät vaikutukset.

On tärkeä, että Suomessakin tulee julki tapauksia, joista ilmenee viranomaisten liikkuvan verkossa yhtä ajan tasalla kuin kaduilla ja kotien nurkilla. Sillä ei ole merkitystä, että poliisit jakavat kissa- ja koiravideoitaan. Se on pelkkää pintaa.

Tullin puuttuminen nettihuumekauppaan oli merkkiteko, jossa rikostutkijat käyttivät heidän käytössään olevia tiedustelu- ja tutkintakeinoja aina oikeudesta haettuja pakkokeinoja myöten.

Nettihuumekauppaan puuttuminen oli myös osoitus, ettei ennalta estävä työ ole vain tuloksiltaan mittaamatonta, tehotonta palaverointia ja raporttien kirjoittamista, vaan tehokas puuttuminen puhuu puolestaan myös kohti tulevaisuutta.

Poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen lakisääteinen tehtävä on tutkia rikoksia. Onnistunut rikostutkinta kertoo aina, ettei tiedustelutietoa ole kerätty tai ennalta estävyyden kaunopuheita pidetty vain organisaatiota itseään varten, vaan töitä tehdään oikeusprosessia ja yhteiskuntaa varten.

Tämän pitäisi olla tavoite kaikessa rikostiedustelussa ja -tutkinnassa. Vain suojelupoliisi on poikkeus: sillä on laillinen peruste kerätä tiedustelutietoa vain poliitikkoja ja tilannekuvan ylläpitoa varten ilman rikostutkinnan tulostavoitteita.

Kaikilla muilla viranomaisilla tiedustelun ja tutkinnan pitää - tai pitäisi - olla mahdollisimman lähellä toisiaan, jotta toiminta on tehokasta.

Onnistuminen myös ärsytti

Vaikka tulli teki yhteiskunnallisen mallisuorituksen, yhdessä sosiaalisen median kuplista alkoi outo valitus. Suomen Kuvalehden johdolla tullia alettiin kutsua sosiaalisessa mediassa valehtelijaksi, kun se oli kertonut paljastaneensa nettihuumekaupan, mutta silti Silkkitiellä huumeiden myynti jatkui.

Tulli oli myös jakanut medialle kuvan nettihuumekaupan käyttönäkymästä.

Ei ole valehtelua tehdä hyvää työtä. On lapsellista ja kummallista äimistellä, miksi maailmasta ei kaikki rikollisuus lopu, vaikka viranomaiset tutkivatkin pala kerrallaan isoja rikosepäilyjä.

Tullin jakamassa kuvassakaan ei ollut mitään epäselvää. Se oli ja se mediassa ymmärrettiin kuvaksi, miltä nettihuumekauppasivusto näyttää.

Tulli ei ole keskeneräisestä esitutkinnasta julkistanut epäiltyjen nimiä, ei heidän käyttämiään nettinimimerkkejä eikä kaupallista tuotemerkkiään. Ei olisi ollut sopivaa julkaista kuvaakaan, jossa kuva olisi rajattu ja ollut suoraan tunnistettavissa tiettyyn yksittäiseen epäiltyyn. Kuva asiaan liittyvästä kauppasivusta oli asiallinen.

Miljoonia, miljoonia - sanoivat mitä tahansa

Kun esitutkinta-aineisto oikeudenkäynnin alettua tulee julkiseksi, kukin media voi itse harkiten valita, miten tarkkaan epäiltyjen tunnistetietoja jutuissaan avaa ja julkaiseeko tunnistettavia Silkkitien nimimerkkejä mahdollisten tuomioidenkaan jälkeen.

Siihen asti voi vaikka ajatella, miltä tuntuu jostain vielä kiinnijäämättömästä rikollisesta, joka on tähän asti ollut aivan varma, ettei hänen miljoonaomaisuuttaan voi kukaan poliisi tai tulli takavarikoida - kunhan se on vain bitcoineina.

Samaan aikaan tullilla on epäiltyjä tutkintavankeudessa, miljoona jäädytettynä tilillä ja miljoonan arvosta huumeita lukkokaapissa. On oikeastaan ihan sama, miten paljon somessa viisastellaan. Voi olla, että tullin tutkijoiden silmissä siintää jo, mistä löytyy seuraava paljastettava huumejuttu.

Tulli löysi Suomesta tappo-metamfetamiinia - erittäin harvinainen takavarikko

Nettihuumekauppa jakoi tilattuja huumeita linnunpönttöjen kautta

Tulli takavarikoi nettihuumekaupalta jopa miljoona euroa bitcoineja ja euroja

Tulli paljasti Suomen suurimman huumeiden nettikaupan

Kommentointi on suljettu