Bandidos hakee asemia isoimmista kaupungeista - perusteilla täysosastot Kuopioon ja Turkuun

Bandidos pyrkii saamaan aseman Suomen isoimmista kaupungeista. Bandidos on perustamassa omia osastojaan sekä Kuopioon että Turkuun.

Se on nostanut ylempään kokelasluokkaan kaksi aiempaa tukikerhoa kaupungeista, joissa sillä ei ole ollut vakiintunutta toimintaa ja jotka ovat kuitenkin alueidensa ehdottomia keskuksia.

Bandidoksella on Suomessa jo kymmenen osastoa sekä yksi osasto Tallinnassa.

Nyt jengillä on kuitenkin lisäksi jo kolme kokelasosastoa, jotka on tarkoitus ylentää Bandidos-täysjäsenosastoiksi lähivuosina. Kuopion ja Turun lisäksi ylimmällä kokelastasolla on jo Porin kerho, jonka asemaa nostettiin ylemmäksi jo kahta muuta aiemmin.

Kuopiolaiset mukana Euroopan tapaamisissa

Kuopion ja Turun kerhot ylennettiin probationary-asemaan Bandidoksen kansainvälisen kokouksen aikaan. Bandidoksen kokelasosaston edustajat Kuopiosta olivat itse mukana paikalla jengin Euroopan osastojen kokouksessa Nizzassa Ranskassa keväällä.

Lisäksi Kuopion jäsenet vierailivat matkallaan aktiivisen ja toimintansa vakiinnuttaneen Bandidos-osaston luona Bochumissa Saksassa.

Kansainväliset tapaamiset osoittavat ryhmittymän kansainvälistä luonnetta, jossa henkilösuhteita luodaan maiden rajojen yli. Tiedot tapaamisista ja niiden sisällöstä pyritään pitämään tiiviisti vain ryhmittymän sisällä.

Kuopiolaisten vierailu Bochumissa osui kuitenkin sellaiseen aikaan, jolloin Saksan poliisi teki tehostetusti tarkkailua ja ratsioita Bandidos-kerhoihin edellisviikon väkivaltaisten levottomuuksien takia.

Tukikerhot maksavat, osa hakeutuu jäseniksi

Kuopiossa kerho toimi ensin Camaradas MC -kannattajakerhona, mutta se nimettiin Bandidos Prospect Kuopio -osastoksi reilu vuosi sitten.

Bandidos-ryhmittymä käyttää englanninkielisiä jäsenluokitteluja, joissa kerhon ulkopuolista tukijaa kutsutaan supportiksi.

Alin varsinainen jäsentaso on hangaround eli hängäri. Se on käytännössä tutustujan asemassa eikä saa käyttää jengitunnuksia.

Sen jälkeen vuorossa ovat kaksi kokelastasoa eli prospect ja probationary. Niistä voi yletä seuraavalle, viimeiselle portaalle, joka on täysjäsenyys kansainvälisessä järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymässä.

Sama luokittelu koskee sekä alueosastoja että yksittäisiä jäseniä, jotka voivat edetä kerhon jäseninä hangaroundista täysjäseneksi.

Savossa jengitoiminta ollut vähäistä

Bandidos-ryhmittymään kuuluva Kuopion osasto on siis nousemassa Bandidoksen täysjäsenosastoksi todennäköisesti aikaisintaan ensi keväänä. Jäsenyys vaatii varallisuutta eli kerholla on oltava toimivat kerhotilat sekä rahaa maksaa jäsenmaksua Bandidokselle.

Kyse olisi ensimmäisestä Pohjois-Savossa toimivasta isoihin prosenttijengeihin kuuluvasta osastosta. Koko Savon alueella ei ole ollut prosenttijengien täysjäsenosastoja.

Varkaudessa toimii Bandidos-ryhmittymään kuuluva tukikerho Diablos, jonka toiminta on ollut pienimuotoista. Lisäksi Bogans MC Mikkelistä on osoittanut tukea Bandidos-ryhmittymälle.

– Savossa kerhoilla on ollut suppea jäsenmäärä eikä niiden toiminta näy katukuvassa, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Bandidos on jengeistä suurin Suomessa

Bandidos on Suomen prosenttijengeistä suurin. Siihen kuuluu noin 35 kerhoa tai tukikerhoa, joissa on yhteensä noin 250 jäsentä.

Toiseksi suurin on Cannonball ja sen jälkeen kauempana tulevat Helvetin enkelit ja United Brotherhood.

Keskusrikospoliisin mukaan Suomessa toimii noin 80 kerhoa, jotka kuuluvat järjestäytyneen rikollisuuden jengeihin.

Prosenttijengi-nimitys tulee siitä, että aikoinaan Yhdysvalloissa joukko moottoripyöräkerholaisia totesi, että 99 prosenttia moottoripyöräilijöistä on kunnollisia lakia kunnioittavia kansalaisia.

Lakia kunnioittamattomat kerhot alkoivat käyttää tunnuksenaan 1%-merkkiä. Siksi niitä kutsutaan prosenttikerhoiksi. Osa jäsenistä harrastaa moottoripyöräilyä, mutta se ei ole kaikille liivijengiläisille oleellista.

Poliisin mukaan Suomen prosenttijengit ovat osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomessa niihin kuulumisen tai niiden jengitunnusten käyttö ei ole kiellettyä.

Jengin lukuun rikosten tekemisestä voi saada tuomion tai se voi koventaa rikostuomiota.

Tiesitkö, mitä tarkoittavat jengien käyttämät AFFA, Dequaillo, 1% ja hängä?

Yksi Suomen Bandidos-presidenteistä vangittu – myi huumeita Varkauden seudulle

Kansainvälinen liivijengi tuli nyt Suomeen - kerho sai tunnukset

Jengit ja tukikerhot yrittävät pestä mainettaan - hyväntekeväisyydellä ratsastaminen kelpaisi

Bandidos laajentanut toimintaansa - Kuopion kerho yleni Bandidos Prospect -osastoksi