Hämärän hetkellä on nyt pahin hirvivaara

Pohjois-Savossa on sattunut elokuun puolenvälin jälkeen jopa 14 poliisin tietoon tullut hirvikolaria. Vilkkaimpina päivinä syyskuun alussa hirvikolareita sattui jopa kolme samana päivänä.

Hirvikolareissa ei tiedetä tulleen vakavia vammoja ihmisille, mutta niistä on tullut vaurioita autoihin.

Kolarit ovat sattuneet eri puolilla maakuntaa kuten Varkaus–Leppävirta-alueella sekä Ylä-Savossa ainakin Sonkajärvellä ja Pielavedellä. Sen sijaan esimerkiksi Kuopion moottoritiellä ei ole havaittu hirviä syksyllä toisin kuin miten nuoria eläimiä liikkui alueella alkukesästä.

Syksy on vilkkainta hirvikolarien aikaa, sillä hirvien luontainen liikkuminen lisääntyy loppukesästä. Myös metsästyskausi saa hirvet liikkeelle.

Syksyn hämärinä ja pimeinä aikoina myös autoilijoiden mahdollisuudet välttää turmat huononevat.

Nopeus vaikuttaa riskeihin

Hirvet liikkuvat eniten auringonnousun ja -laskun aikoihin. Silloin myös onnettomuuksia sattuu eniten. Tilastojen mukaan pahin hirvikolareiden riskiaika on tunti auringonlaskun jälkeen, mutta myös ennen auringonlaskua ja aamuhämärissä hirvet ylittävät teitä keskipäivää enemmän.

Käytetty ajonopeus vaikuttaa suoraan riskiin joutua hirvikolariin sekä vammojen vakavuuteen.

Kuljettaja voi vähentää onnettomuuden riskiä tiedostamalla vaaran paikat ja ottamalla ne huomioon ajotavassaan ja -nopeudessaan.

Syksyllä kannattaa keskittyä ajamiseen ja seurata valppaasti myös tien vierustoja.

Jos hirvi tulee tielle, jarruta ja väistä hirveä takaa. Vauhtia pitää pudottaa aina, kun näkee tiellä hirven, sillä vaikka yksi ehtisi mennä tien yli, sen perässä voi tulla vielä toinen.

Jos ajaa hirvikolarin, siitä tulee aina ilmoittaa poliisille.

Hirvikolari katkaisi 5-tien puoleksi tunniksi