HS: Tippuri ja kuppa lisääntyneet Suomessa merkittävästi

Harvinaiset seksitaudit ovat yleistyneet Suomessa, kertoo Helsingin Sanomat. Esimerkiksi tippuria on todettu parissa vuodessa kaksinkertainen määrä. Nykyisin tapauksia on noin 400 vuodessa. Todennäköisesti tauti myös havaitaan helpommin, sillä viime vuosina käytössä ollut yhdistelmätesti osoittaa myös tippurin.

Pelkona on, että Suomeen saattaa tulla maailmalla ilmenneitä tippurikantoja, joihin tavalliset antibiootit eivät enää auta. Tippuri on bakteeritauti, jota hoidetaan antibiooteilla.

Myös kuppatartuntoja todetaan yli kaksi kertaa enemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Kuitenkin osa niistä saattaa olla vanhoja tartuntoja, sillä antibiooteilla hoidettu kuppa näkyy aina testeissä.

Yleisin seksitauti on kuitenkin yhä klamydia. Tartuntoja todetaan 14 000 vuodessa.

Hiv-tartuntoja tehtiin viime vuonna 183. Vielä parikymmentä vuotta sitten moni sai taudin likaisista huumeruiskuista, mutta nykyään 90 prosenttia saa hivin seksistä. Havaituista hiv-tartunnoista vuosittain noin 30 prosenttia on tullut miesten välisestä seksistä.

Syynä tartuntojen lisääntymiseen on todennäköisesti haluttomuus käyttää kondomia. Kondomivalmistaja RFSU:n tutkimuksessa vain puolet suomalaisista ilmoitti käyttävänsä kondomia uuden kumppanin kanssa. Määrä on hieman laskenut viime vuosina.