Hovioikeus: Huumekuriirin auton tai osan sen arvosta saa määrätä valtiolle

Hovioikeus on vahvistanut, että huumekuriirin auto tai osa sen arvosta voidaan tuomita menetetyksi valtiolle. Auto katsotaan silloin rikoksentekovälineeksi huumeiden salakuljetuksessa.

Auton takavarikointi on ollut salakuljetuksissa harvoin käytetty menettämisseuraamus.

Syyttäjä haki arvokasta Lexus-henkilöautoa valtiolle tapauksessa, jossa tulli paljasti ison hasiserän salakuljetuksen Helsingin Vuosaaressa viime syksynä.

Latvialainen Gundars Mengiss, 38, oli lentänyt ensin Latviasta Espanjaan, josta hän oli saanut käyttöön kannabiksella lastatun Lexuksen.

Mengiss ajoi Euroopan läpi Saksan Travemündeen, josta hän tuli laivalla Helsinkiin.

Tullitarkastajat pysäyttivät auton Suomessa ja löysivät autosta yli 23 kiloa hasista.

Mies kertoi kuulusteluissa, että hän oli saanut auton siirron tehtäväksi Latviassa valtiolla työskentelevältä mieheltä, jota piti luotettavana. Hän itse kertoi omistavansa Riiassa kaksi konsultoinnin ja matkailun yritystä.

Miehen mukaan hänen tehtävänsä oli tuoda auto Turkuun 500 euron palkkiota vastaan.

Oikeuden mukaan oli epäuskottavaa, että mies olisi ollut pelkkä kuriiri tai jopa tietämätön huumeista. Hän oli kuitenkin maksanut itse lento- ja taksimatkansa Espanjaan sekä polttoaine- ja hotellikulut matkalla Suomeen. Kulut olivat yhteensä vähintään 700–800 euroa eli miehen latvialaisen kuukausipalkan verran.

Lisäksi oikeus piti epäuskottavana, että arvokas auto olisi annettu puolitutun miehen käyttöön ilman mitään tarkempia tietoja asiasta.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 3,5 vuodeksi vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Hovioikeus sen sijaan katsoi miehen roolin olleen lähinnä kuriiri, vaikkakin hän oli ollut tietoinen huumeista. Hovioikeus alensi tuomion kahdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi vankeutta.

Tulli takavarikoi heti esitutkinnassa miehen auton ja syyttäjä vaati auton senhetkistä arvoa, 23 400 euroa, menettäväksi valtiolle, koska ajoneuvo oli ollut rikoksentekoväline. Käräjäoikeus tuomitsikin auton tai sen arvon valtiolle.

Helsingin hovioikeus kuitenkin kohtuullisti summaa, koska piti auton arvoa huomattavana suhteessa latvialaismiehen taloudellisiin oloihin ja rikoksen osuuteen. Hovioikeus määräsi miehen menettämään 10 000 euroa auton arvosta valtiolle, koska autoa oli käytetty rikoksen tekovälineenä.

Ilman autoon liittyvää menettämisseuraamusta miehelle ei olisi tullut tuomiosta Suomessa taloudellisia seuraamuksia.

Kun huumekuriirien tuomioita on tänä vuonna alennettu aiemmasta, auton tai sen arvon menettäminen voi nousta merkittäväksi lisätekijäksi, jolla haitataan rikosten jatkamista ja aiheutetaan taloudellisia seuraamuksia huumeita salakuljettaville organisaatioille.

Mies nieli jopa 120 huumehivakkaa - tulli pysäytti huumekuriirin Suomessa

Vuoden suurin kokaiinitakavarikko: liettualaismies sai alennusta tuomioonsa

Huumekuriirin tuomio aleni uuden linjan mukaan - tullikoiran jättilöytö oli yksi kaikkein suurimpia

Huumekauppiaat yrittivät yli tunnin ajan harhauttaa tullia jäljiltään