Piittaamattomat jettimiehet kiertävät rinkiä – useita veneitä vaurioitunut laiturissa

Useita veneitä on vaurioitunut, kun toiset veneilijät tai vesijetin kuljettajat ovat nostattaneet aaltoja liian lähellä venelaitureita.

Kun ajosta syntyy aaltoja, vieressä laiturissa olevat veneet voivat hakata kylkensä lommoille laituria vasten tai vasten toisiaan.

Kuopion kaupungin satamapäällikön Sami Lehtosen mukaan kaupungin laitureissa on tänä kesänä sattunut vahinkoja jo useille veneille aaltojen takia.

Veneisiin on tullut toisten veneilijöiden aaltojen takia vaurioita ainakin Keilankannassa Saaristokaupungissa sekä Kumpusaaren venesataman edustalla.

– Minulle on tullut kymmeniä yhteydenottoja ihmisiltä, kun kaaharit tekevät aaltoja ja ajavat vaarallisesti kieltomerkeistä ja muista liikkujista piittaamatta. Onneksi henkilövahinkoja ei ole vielä sattunut, Lehtonen kommentoi.

Esimerkiksi Keilankannassa, Kumpusaaren venesataman edessä ja matkustajasatamassa on aallonmuodostuskielto ja 9 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

– Kaikkien pitäisi liikkua niin, että veneet pysyisivät ehjinä ja vesillä voisi viihtyä, ylikonstaapeli Timo Kokkonen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista arvioi, että voimakkaiden aaltojen teko laitureiden lähellä on todella piittaamatonta ja osoitus välinpitämättömyydestä toisten omaisuutta kohtaan.

- Jokaisen pitäisi ajatella, haluaisi tuollaista sattuavan omille veneilleen, poliisit sanovat.

Pahimmillaan tahallinen aaltojen nostattaminen voi kaataa esimerkiksi sup-lautailijoita, toisia vesijettejä tai muita ihmisiä niin, että asiasta aiheutuu myös vaaraa ihmisille - ei vain omaisuusvahinkoja.

Satamapäällikön mukaan etenkin matkustajasataman satama-altaaseen ympyrää ajamaan jäävät vesijettikuljettajat ovat aiheuttaneet valituksia muulta veneliikenteeltä.

- Erityisesti heiltä näyttää unohtuvan hyvät veneilytavat.

- Aallonmuodostuskielto tarkoittaa sitä, että nopeudesta riippumatta veneen tai vesijetin on pudotettava nopeutta niin, ettei aaltoa muodostu.

Poliisi aikoo lähiaikoina valvoa liikennemerkkien noudattamista tehostetusti vesillä.

Poliisi yllättyi ruorijuoppojen määrästä Kallavedellä - märkä alku uudelle kesälle