Huumeiden kätkijällä epäonnea - pudotti maastoon arkaluontoisen telekuunteluilmoituksen

Keskusrikospoliisilla oli uskomatonta onnea matkassa, kun he saivat 40-vuotiaan venäläismiehen kytkettyä amfetamiinierään.

Ensin tuntematon ulkoilija oli sattunut lenkkeilemään Vantaalla metsän reunassa marraskuussa myöhään alkuyöstä pimeään aikaan juuri niin, että hän oli nähnyt kaksi otsalampuin varustautunutta miestä liikkumassa lapioiden kanssa amfetamiinin maastokätköpaikalla.

Tuntemattomalla ulkoilijalla oli ollutkin prepaid-liittymä, kun hän oli soittanut havaintonsa viranomaisille. Niinpä tuntematonta ilmoittajaa ei enää löydetty, eikä poliisi osannut kertoa, miksi tuntematon soittaja ei enää edes vastannut poliisille puhelimeensa.

Tuntemattoman prepaid-miehen soiton ansiosta poliisipartio osasi kuitenkin mennä paikalle ja löysi Myyrmäestä ojan pusikosta reilut 100 grammaa vahvaa amfetamiinia.

Aine oli jopa 88-prosenttista eli siitä oli saatu jatkettua ainakin nelinkertaisen määrän myyntitavaraa.

Poliisipartio ei löytänyt enää huumepaketin lapioijia, vaan pelkästään vain huumeet.

KRP:n rikostutkijat menivät kuitenkin vielä samana yönä noin kahden tunnin päästä eli puolen yön tietämillä toisen kerran pusikkoon tutkimaan paikkaa. Silloin sieltä löytyikin lähes kätköpaikan päältä vielä paperinen asiakirja, jossa oli venäläismiehen nimi ja henkilötiedot.

Kyseinen asiakirja oli KRP:n aiemmin venäläismiehelle lähettämä ilmoitus siitä, että mies oli ollut telekuuntelussa. Asiasta on tiettyyn määräaikaan mennessä ilmoitettava epäillylle.

Tutkinta oli silloin kuivunut osin kasaan eikä venäläismiehelle ollut saatu tutkittua isoja juttuja. Hän oli kuitenkin jäänyt kiinni pienistä, muutaman gramman amfetamiinieristä. KRP:n oli pitänyt ilmoittaa miehelle tämän telekuuntelusta.

Jostain syystä venäläismies ei ollut KRP:n ilmoituskaan säikähtänyt, vaan oli taas äheltänyt maastokätköllä ja nyt niin huolimattomasti, että oli tullut tuntemattoman ulkoilijan häiritsemäksi ja sitten vielä pudottanut asiakirjansa kätkölle.

Käräjäoikeus hylkäsi, hovioikeus tuomitsi

Niinpä tuntematon prepaid-puhelu ja kätkölle jäänyt henkilökohtainen asiakirja toivat kuitenkin KRP:lle pitkällisestä tutkinnasta tulosta.

Se ei selvinnyt, miksi huumeista syytetty mies oli ottanut virallisen, arkaluontoisen asiakirjan mukaansa, jos lähti puskaan kätkemään huumepakettia.

Huumepaketista löytyi vielä toiseen venäläismieheen liitettävissä ollut kauppakuitti. Hän asui vain noin 400 metrin päässä kätköstä. Hänen luonaan syytetty venäläismies oli majaillut. Kuittimiestä ei kuitenkaan asiassa syytetty, ja tuntemattoman ulkoilijan paikalla näkemä toinen otsalamppumies jäi tuntemattomaksi.

Käräjäoikeus hylkäsi KRP:n tutkiman jutun syytteen venäläismiehelle, koska katsoi, ettei erikoinen yöllä jälkikäteen löytynyt asiakirja kätköltä riittänyt osoittamaan miehen itse olleen kätköllä.

Helsingin hovioikeus kuitenkin hyväksyi syyttäjän valituksen ja tuomitsi venäläismiehen törkeästä huumausainerikoksesta vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Hovioikeuden mukaan oli epätodennäköistä, että kukaan olisi lavastanut venäläismiestä, joten sellainen vaihtoehto oli riittävällä varmuudella poissuljettu.