Huumekauppiaat yrittivät yli tunnin ajan harhauttaa tullia jäljiltään

Liettualaiset huumekauppiaat liikkuivat Suomessa väärennetyillä tai kokonaan toisen henkilön passeilla viime vuonna. Miehet käyttivät muun muassa passeja, jossa oli kuolleen miehen henkilötiedot.

Tulli paljasti laajan Subutex-salakuljetuksen ulkomailta Suomeen viime vuonna. Käräjäoikeus tuomitsi tekijät pitkiin vankeusrangaistuksiin. Helsingin hovioikeus alensi vastikään miesten rangaistuksia.

Subutex oli alunperin huumeiden korvaushoitolääke, jota Suomessa jaettiin holtittomasti huumeiden käyttäjille ja siitä on tullut yksi Suomen suosituimmista piikitettävistä huumeista.

Autossa oli kätkö

Yksi miehistä Ricardas Cikota, 44, toi ensin viime vuoden maaliskuussa satojen huumepillereiden erän Saksasta Suomeen.

Huhtikuussa hän tuli uudelleen ja toi jopa tuhansia huumepillereitä autossa laivalla Tukholmasta Turkuun. Cikota toi noin 8000 Subutex-tabletin huumelastin Helsingin Kannelmäessä odottaneella huumeiden tilaajalle henkilöautossa, johon oli rakennettu kätkötila huumeita varten.

Tilaaja oli myöskin liettualainen mies, Tomas Dunauskas, 40, jolla oli jo maahantulokielto Suomeen.

Hän asui silti lyhyitä jaksoja Helsingissä ja hoiti huumebisneksiään Kannelmäestä käsin. Oman kertomansa mukaan Dunauskas tosin oli menestynyt vaatekauppias, mutta tullin mukaan kyse oli huumeista.

Harhauttivat edestakaisin

Tullin tarkkailuryhmä seurasi huumeiden luovutusta Kannelmäessä huhtikuussa. Paikalla olivat huumeet tuonut Cikota sekä huumeet tilanneet Dunauskas ja virolaismies Vjatseslav Vnukov, 37.

Kolmikko teki erilaisia hämäyksiä ja ketunlenkkejä ja pyrki kaikin tavoin selvittämään, oliko paikalla viranomaisia.

He muun muassa jättivät huumeet ensin autoon ja kiersivät lähisilloilla ja maastossa tarkkailemassa, onko lähellä poliiseja. Miehet myös saattoivat jäädä talojen rappukäytävien lasiovien taakse seuraamaan pitkäksi aikaa, onko heidän perässään ketään.

Tullin todistajalausuman mukaan miehet toimivat kuin ammattilaiset ja pystyivät tekemään erittäin tehokasta vastatarkkailua, jolla yrittivät estää itseään paljastumasta. Mitä tahansa porukka yritti, he eivät kuitenkaan karistaneet tullia jäljiltään.

Kun kissa-hiiri-leikki oli jatkunut pitkään, huumeet siirrettiin autosta ulos ja kaksi miehistä kävi ottamassa ne sisältäneen urheilukassin haltuunsa.

Tulli otti heistä heti Dunauskasin kiinni, mutta Vnukov pääsi juosten karkuun takapihojen kautta. Viranomaiset olivat kuitenkin ehtineet kuvata miehen useaan kertaan ja hän ilmoittautui myöhemmin asianajajansa kautta viranomaisille, jotka halusivat hänet kuulusteluihin.

Myös Cikota otettiin heti kiinni.

Tulli löysi etsinnällä Dunauskasin asunnosta isot määrät käteistä rahaa: lähes 8000 euroa. Vnukovin asunnosta käteistä rahaa löytyi reilut 4 600 euroa, vaikka hän virallisesti eli Viron sosiaalitukien varassa.

Rahat ja auto valtiolle

Käräjäoikeus tuomitsi miehet menettämään valtiolle heiltä löytyneet 8800 ja 4640 euron käteissummat huumekaupan rikoshyötynä.

Lisäksi oikeus tuomitsi valtiolle menetetyksi huumeiden kuljetukseen käytetyn Opel Meriva -henkilöauton sekä putkikassin rikoksentekovälineinä.

Cikota tuomittiin käräjäoikeudessa kuudeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Dunauskas tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä huumausainerikoksesta, kahdesta valtionrajarikoksesta, huumausainerikoksesta ja väärennysaineiston hallussapidosta 7,5 vuodeksi vankeuteen.

Vnukoville määrättiin rangaistukseksi törkeästä huumausainerikoksesta kuusi vuotta vankeutta.

Helsingin hovioikeus katsoi kuitenkin, että tuomiot olivat liian ankaria. Hovioikeuden mukaan Cikotan rooli oli olla kuriiri, joten korkeimman oikeuden tänä vuonna antaman linjaratkaisun mukaan hänen tuomionsa tuli olla alempi. Cikotan tuomio alennettiin siksi neljäksi vuodeksi vankeutta.

Hovioikeus katsoi myös, ettei Dunauskasin rangaistusta ollut syytä koventaa hänen aiemman rikollisuutensa vuoksi. Silloin Dunauskasin tuomioksi tuli kuusi vuotta ja kolme kuukautta vankeutta.

Hovioikeuden mukaan Vnukov ei ollut jäänyt aiemmin kiinni huumerikoksista, joten hänen rangaistuksensa tuli olla lievempi kuin Dunauskasilla. Siksi hänen tuomionsa alennettiin 5,5 vuodeksi vankeutta.

KKO:n uusi linjaus heti käyttöön - kokaiinikuriirin tuomiota muutettiin

KKO: Huumekuriirille alempi tuomio kuin varsinaisille huumekauppiaille

Nuoret huumekauppiaat yrittivät tehdä ison tilin - vankeutta yli 8 vuotta