Ismo Apell hakee kaavapoikkeamaa saadakseen laivansa Kuopioon - valitusrumba ehkä taas edessä

Ismo Apellin yritys Sleeplines Oy on hakemassa rakennuslautakunnan vaatimuksesta kaavapoikkeamaa Kuopion satamaan Hotellilaiva Wuoksen rakennusluvan perusteeksi. Apell kertoo asiasta tiedotteessa.

Rakennuslupahakemus on ollut yli vuoden jäissä, koska kiinteistöosakeyhtiö Musta Rudolf teki valituksen hallinto-oikeuteen kaupunkirakennelautakunnan päätöksestä antaa laivalle vuokraoikeus satama-altaaseen. Hallinto-oikeus kumosi valituksen ja totesi päätöksessään kaupungin olevan oikeutettu valitsemaan vuokralaisensa.

- Vaikka hallinto-oikeus oli kanssani samaa mieltä, meni käytännössä vuosi hukkaan, kun vuokraoikeutta piti turhaan miettiä hallinto-oikeudessa, kertoo Sleeplines Oy:n toimitusjohtaja Ismo Apell lähettämässään tiedotteessa.

Nyt laivahotellihankkeen etenemiseksi vaaditaan Kuopion rakennusvalvonnassa kaavapoikkeamaa, jotta satama-alueelle saataisiin rakennusoikeutta vesialueelle. 

- Iisalmessa kaavapoikkeamaa satamaan ei tarvittu. Asia hoidettiin lukemalla satama-alueen kaavapäätös. Siellä sanotaan, että satama on laivoja, veneitä ja vesikulkuneuvoja sekä niiden toimintaa varten, kirjoittaa Apell.

Apellin Hotellilaiva Wuoksi on tällä hetkellä Iisalmen satamassa aktiivisessa toiminnassa. Apellin mukaan toiminta on kuitenkin Iisalmessa taloudellisesti kannattamatonta.

 

Vaaditussa naapureiden kuulemisessa liikehuoneistona toimiva kiinteistöosakeyhtiö Musta Rudolf on ilmoittanut vastustavansa kaavapoikkeamaa.

Perusteena Musta Rudolf pitää satama-alueen parkkipaikkojen puutetta ja lääkäritalon ensimmäisen kerroksen näkymien peittymistä järvialueelle päin.

- Vuokrasopimuksessa Hotellilaiva Wuokselle osoitetut parkkipaikat ovat viereisellä sataman isolla yleisellä parkkipaikalla Minna Canthin kadun päässä, ja ne meille riittävät täysin. Vuokrasopimuksessakin on ehto, joka kieltää pysäköinnin laivan edessä, Apell sanoo tiedotteessaan.

Kaavapoikkeama voi jälleen päätyä kaupungin päätöksestä huolimatta hallinto-oikeuteen ja sieltä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Sen jälkeen päästään vasta rakennuslupahakemukseen, josta Musta Rudolf voi myös valittaa saman edellä mainittuihin oikeusasteisiin.

Apellin mukaan valitusprosessi voi viedä pahimmillaan vielä neljä vuotta.

- Meillä olisi kova into päästä yrittämään, ja tuotteemme on hyvä, Apell harmittelee tilannetta Savon Sanomille.

 

Savon Sanomat ei ole tavoittanut Musta Rudolfin toimitusjohtajaa Tarja Korhosta kommentoimaan asiaa.

Uutista täydennetty 21.1. kello 14:16. Apellin Savon Sanomille antamiilla kommenteilla.

Apellin laivahankkeen tiellä vielä monta mutkaa: lupaprosessi voi kestää jopa neljä vuotta

Hallinto-oikeus hylkäsi Apellin hotellilaivaa koskevan valituksen