Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat vähillä häiriöillä

Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset sujuivat pääsääntöisesti rauhallisissa merkeissä, sanoo Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola STT:lle.

Päivän aikana järjestettiin muun muassa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus sekä sitä vastustanut mielenosoitus. Vastamielenosoituksen järjestivät vasemmistonuoret sekä antifasistiset ja anarkistiset järjestöt.

Uusnatsien mielenosoituksessa osallistujia oli poliisin mukaan alle 200 ja vastamielenosoituksessa lähes 3 000.

Näiden lisäksi illalla järjestettiin äärijärjestöjen 612-mielenosoitus, missä osallistujia oli noin 2 500. Yhteensä eri tapahtumiin osallistujia oli Hakolan mukaan 5 000–6 000. Määrä ei ole hänen mukaansa kovin suuri.

– Varmaan järjestäjätkin odottivat lisää osanottajia näihin tapahtumiin. Ehkä se, että näitä tapahtumia oli niin paljon eri puolilla, johti siihen, että kokonaisuus ei näkynyt samalla tavoin, Hakola sanoo.

Kiinni oli otettu iltayhdeksään mennessä seitsemän ihmistä, joista kaksi oli ehditty jo vapauttaa. Viime vuonna itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa kiinniotettuja oli 130. Häiriöiden vähäinen määrä tänä vuonna johtui Hakolan mukaan mielenosoitusten ennakoinnista ja reittien suunnittelusta yhdessä tapahtumien järjestäjien kanssa.

– Se auttaa, ettei synny tällaisia törmäyksiä eri mielipiteiden kanssa. Taattiin jokaiselle oikeus osoittaa mieltä omassa asiassaan.

 

Uusnatsimarssissa lähinnä nuoria ja keski-ikäisiä miehiä

 

Hakaniemestä lähteneessä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa osallistujina oli pääasiassa nuoria ja keski-ikäisiä miehiä. Joukossa oli myös joitakin naisia.

Huudot, kuten ”eläköön kansallissosialismi” ja ”saastat ulos”, olivat suomeksi, mutta joukosta kuului myös ruotsia. Uusnatsit marssivat kolmirivissä ja etummaiset kantoivat liikkeen vihreitä lippuja.

Paikalla Hakaniemessä oli myös Suomen vastarintaliikkeen aktiivi Jesse Torniainen, jota epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta Asema-aukion syyskuisen mielenosoituksen aikana. Torniaisen nimellä olevalla Twitter-tilillä kerrottiin, että poliisi olisi käskenyt häntä sittemmin poistumaan keskustasta.

Helsinki ilman natseja -nimellä kulkeneeseen vastamielenosoitukseen osallistui lähinnä nuoria aikuisia. Moni mielenosoittaja oli peittänyt kasvonsa ja osa kantoi kylttejä, joissa tuomittiin natsit ja rasismi tai kannatettiin tasa-arvoa.

612 -soihtukulkueen osallistujat olivat sekä miehiä että naisia, niin nuoria kuin iäkkäitäkin ihmisiä. Töölöntorilla ihmisillä oli Suomen lippuja ja leijonakylttejä, mutta kulkueessa niitä ei näkynyt.

 

Pahoinpitelystä epäilty sai viime vuonna muovikuulasta

 

Iltakymmeneen mennessä ainoa päivän mielenosoituksiin liittyvä rikosepäily oli ruotsalaisen uusnatsin epäilty pahoinpitely. Rikoksesta epäillään suomalaista vastamielenosoittajaa, kertoo tutkinnanjohtaja Petri Juvonen.

Epäilty on Juvosen mukaan sama mies, joka vuosi sitten sai itsenäisyyspäivänä poliisin paineilma-aseesta osuman.

Kärhämää edelsi huuto "natsit vittuun", minkä jälkeen alkoi nujakka. Miehet otettiin kärhämän jälkeen kiinni ja vietiin poliisiautoon. Ennen poliisiautoon viemistä uusnatsi huusi mielenosoittajille natsitervehdyksen, johon mielenosoittajat vastasivat natsitervehdyksellä. Juvosen mukaan epäilty pahoinpitely tapahtui poliisiautossa.

 

Jutussa oleva video on Vastarintaliikkeen marssista.

Poliisi: Uusnatsi ja antifasisti pantiin erehdyksessä samaan autoon

Poliisi: Äärijärjestöjen 612-mielenosoitus sujui rauhallisesti

Poliisi: Epäilty pahoinpitelijä sai viime vuonna osuman poliisin paineilma-aseesta

Töölöntorille kokoontunut parisensataa mielenosoittajaa

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus keräsi Asema-aukion täyteen - katso kuvat!