Kotimaa

Jari Jolkkonen vihittiin Kuopion piispan virkaan

Jari Jolkkonen vihittiin Kuopion hiippakunnan uudeksi piispaksi Kuopion tuomiokirkossa sunnuntaina.

Piispa Jolkkonen muistutti saarnassaan lähimmäisenrakkaudesta. Hän viittasi Suonenjoella sijaitsevan Sammaltalon työnäkyyn jakaa ruoka-apua.

–Perustana hyvän tekemiselle Sammaltalon perustajat sanoivat, että koska Jumala on meitä kohtaan hyvä, siksi meidän tulee olla hyviä toisillemme. Usko antaa meille ilon ja rohkeuden, emme rakasta vain puhein vaan teoin ja totuudessa, Jolkkonen sanoi.

–Usko Jumalaan ja rakkaus lähimmäiseen sävyttävät myös sitä, miten elämme toistemme kanssa tässä hiippakunnassa ja tässä kirkossa. Jos rakkaus lähimmäiseen unohtuu, kirkko kuihtuu oikeassa olevien itseriittoisaksi seuraksi. Jos taas usko Jumalaan sivuutetaan, kirkko kaventuu pelkäksi avustusjärjestöksi. Jos puhe Isän luomistyöstä, Pojan armosta ja Pyhän Hengen uudistavasta voimasta lakkaavat, tilalle tulee helposti vain moraalisaarnaa tai vieraiden muotivirtausten myötäilyä. Siksi on ratkaisevan tärkeää pitää usko Jumalaan ja rakkaus lähimmäiseen yhdessä, painotti Jolkkonen.

Arkkipiispa Kari Mäkinen puolestaan vertasi piispan virkaa opintomatkaan, jolla rauhallisesti, uteliaana ja yhä uudestaan saa hämmästyä, miten Jumalan antama elämä toteutuu. Hän sanoi piispuuteen liittyvän paljon odotuksia ja kohtuuttomiakin vaatimuksia.

–Niiden keskellä voi tulla tuntu, että hiippakunta on piispan hartioilla, ja piispan odotetaan tietävän, osaavan ja ymmärtävän sellaista, mitä muut eivät.

Mäkinen sanoi, että myös piispalla on lupa keskeneräisyyteen, haavoittuvuuteen ja epäonnistumiseen, koska se on myös ihmisen kokoinen virka.

–Sinun ja sinun läheistesi elämä on aina enemmän kuin ne tehtävät, joihin kirkko ja hiippakunta sinut nyt kutsuu ja lähettää, arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi vihkipuheessaan.

 

Uusimmat

Kotimaa

Rakennuspalot lisääntyvät pimeänä vuodenaikana

Suomalaismatkailijoiden kännykän nettikäyttö ampaisi nousuun

Lomareissun kännykän käytön hinnanerot ovat rajuja

Ylioppilaskokelaat kirjoittavat äidinkielen esseekokeen

Hallitus pohtii väkivaltaisten äärijärjestöjen kieltämistä

Raiskauksesta epäilty pidätetty - poliisi jatkaa tutkintaa

Liitosaapas lensi huimia matkoja Leppävirralla – jopa yli sata metriä

Suomi ottanut Ranskan jälkeen eniten turvapaikanhakijoita EU-siirtoina

Kaksi pidätetty törkeästä väkivallasta - tutkinta jatkuu

Miestä puukotettiin kadulla Turussa, poliisi otti kolme ihmistä kiinni

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.