Jengit ja tukikerhot yrittävät pestä mainettaan - hyväntekeväisyydellä ratsastaminen kelpaisi

Järjestäytyneiden rikollisryhmien osastot tai niiden tukikerhot järjestävät yhä useammin hyväntekeväisyystapahtumia, joihin he pyytävät kumppaniksi tunnettuja hyvämaineisia organisaatioita ja yhdistyksiä kuten erilaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Hyväntekeväisyysorganisaatioiden nimeä on käytetty myös jopa luvatta esimerkiksi jengien tapahtumamainoksissa, Facebook-sivuilla ja rahankeräyksissä.

Välillä on tullut ilmi myös tapauksia, joissa yhteistyöstä on sovittu kertomatta, mistä kerhosta todellisuudessa on kyse.

– Sama ilmiö on nähty aiemmin maailmanlaajuisesti, mutta trendi on nyt havaittavissa myös Suomessa. Globaalisti rikollisryhmiksi määritellyt ryhmät haluavat näyttäytyä hyväntekijöinä, vaikka toisella kädellä he pyörittävät esimerkiksi huumausainekauppaa, rikosylikomisario Rabbe von Hertzen keskusrikospoliisista sanoo.

– Heidän strategiansa on selkeästi pitää yllä pientä epäilystä siitä, josko he eivät mitään rikollisryhmiä olisikaan. Suuri yleisö voi erehtyä ja jäädä väärään käsitykseen siitä, mikä heidän ydinliiketoimintaansa on.

SOS-Lapsikylä: Logo oli otettu luvatta

Jengien ja niiden tukikerhojen toiminta on herättänyt niin vilkasta keskustelua, että useat hyväntekeväisyysjärjestöt ja -yhdistykset haluavat sanoutua irti epämääräisistä toimijoista ja kieltää ryhmiä käyttämästä heidän brändiään oman maineensa nostattamiseen.

Tuorein esimerkki on Savosta: Bandidos-organisaatioon kuuluva Bogans MC Mikkelistä on mainostanut perhetapahtumaa ja iltakonserttia ensi viikonloppuna. Tapahtuman järjestäjäksi on ilmoitettu St. Michel Motorcycles ry, jossa on käytännössä samat vastuuhenkilöt kuin Bogansissa.

Bogansin levittämissä tapahtumamainoksissa käytettiin luvatta SOS-Lapsikylän logoa ja nimeä.

Bogans MC:stä kerrottiin Savon Sanomille, että perhepäivästä yhdessä SOS-Lapsikylän kanssa oli sovittu paikallisesti. Muuten yhdistyksestä ei haluta kommentoida yhteyksiä Bandidokseen.

SOS-Lapsikylän mukaan he eivät ole tapahtumajärjestäjä Mikkelissä.

– Emme halua, että toimintaamme kytketään Bandidokseen. Emme halua olla Bandidos-organisaation kanssa minkäänlaisissa tekemisissä, varainhankintapäällikkö Kei Heikkilä SOS-Lapsikylän keskustoimistosta kertoo.

– Olemme tarkkoja yhteistyöstä. Esimerkiksi yritysyhteistyössä vältämme alkoholi-, tupakka- tai pornoteollisuutta,

SOS-Lapsikylän viestintäpäällikön Aija Rikalan mukaan St. Michel Motorcyclesille tai Bogansille ei ollut annettu lupaa käyttää SOS-Lapsikylän logoa.

Rikalan mukaan tapahtumasta oli paikallisella tasolla kysytty mahdollisuutta lahjoittaa rahaa SOS-Lapsikylälle, mutta tapahtuman järjestäjän tietoja ei ollut kerrottu oikein.

Muutkin järjestöt: Valitsemme kumppanit itse

Keskusrikospoliisin mukaan Mikkelin tapahtumamainos on hätkäyttävä. KRP:n mukaan Bogans MC on Bandidos-ryhmittymään kuuluva ystävyyskerho.

– Koko tapahtumakutsu on Bandidoksen väreissä, mutta siinä lukee myös SOS-Lapsikylä. Tapahtumasta voi siten saada ruusuisen kuvan, von Hertzen kommentoi, miltä tapahtuman ennakkomainonta näyttää poliisin silmiin.

Maakuntien hyväntekeväisyystapahtumat eivät ole kuitenkaan ole ainoita viritelmiä.

Esimerkiksi Lastenklinikoiden Kummit ry sanoo, että yhteistyötahojen valinta puhuttaa organisaatioita nykyään paljon.

– Aihe herättää nykyään paljon keskustelua. Lastenklinikoilla on oma kriteeristönsä ja kaikki yritysyhteistyön hyväksyminen kiertää hallituksen kautta, viestintä- ja markkinointipäällikkö Matti Valli kertoo.

– Ketään ei suoraan rajata pois, mutta haluamme itse valita, että teemme yhteistyötä sopivien kumppanien kanssa.

– Lastenklinikoille saa kuka tahansa lahjoittaa rahaa, mutta jos vaatimuksena on jokin näkyvyys, haluamme katsoa itse, onko yhteistyö sopivaa ja tarkoituksenmukaista.

Vallin mukaan Kummien nimen tai logon käyttöä, yhteistä viestintää tai näkymistä tapahtumissa tai esimerkiksi nettivideoilla ei sovita kenen kanssa tahansa.

Myöskään esimerkiksi Suomen Punainen Risti ei anna käyttää logoaan minkä tahansa lahjoituksen yhteydessä, vaan lupa on sovittava erikseen.

Bandidoksen tukikerhot nyt sekä Pohjois- että Etelä-Savossa

Bandidos laajentanut toimintaansa - Kuopion kerho yleni Bandidos Prospect -osastoksi

Hovioikeus antoi Suomen ensimmäisen tuomion rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta

KKO: Hovioikeuden arvioitava saako syyttäjä käyttää jengiläisen telekuuntelua

Hovioikeus: Cannonballin yhdistystä ei tarvitse lakkauttaa

Esitys: Suomeen 50 erikoissyyttäjää