KKO: Aarnion petostuomio voimaan - myös Trevocin johtajat vankilaan

Korkein oikeus on hylännyt valituslupahakemukset niin kutsutussa Trevoc-vyyhdissä.

Jari Aarnion saama kolmen vuoden vankeustuomio asiassa jää voimaan. Asiassa on siten kyse ensimmäisestä lainvoimaisesta tuomiosta Aarniolle.

Myös Trevocin johtajat, kaksi miestä, tuomittiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin Helsingin hovioikeudessa.

Asiassa oli kyse seurantalaiteyhtiö Trevocin omistusjärjestelyistä. Yhtiö toimitti seurantalaitteita muun muassa Helsingin poliisilaitokselle, suojelupoliisille, tullille, puolustusvoimille ja ulkomaalaisille poliisiyksiköille.

Hovioikeuden mukaan Aarnio ja kaksi Trevocin perustajaa erehdyttivät Helsingin poliisilaitosta ja suojelupoliisia laitehankinnoissa Trevocilta, kun he salasivat yrityksen todelliset omistusjärjestelyt.

Aarnio oli auttanut järjestämään yritykselle rahaa jengipomon siskolta.

Lisäksi Aarnio oli esteellinen valmistelemaan Helsingin poliisilaitoksen ylikomisariona laitehankintoja Trevocilta. Hänellä oli asiassa kaksoisrooli.

Hovioikeuden mukaan Aarniolle oli järjestetty Trevocista etu, joka liittyi yhtiön osakkaiden omistukseen ja niille odotettuun tuottoarvoon.

Täytäntöönpanokielto purettiin

Kun KKO ei ota asiaa käsittelyyn, myös hovioikeuden määräämät mittavat korvaukset jäävät voimaan. Lisäksi tuomioiden täytäntöönpanokielto raukeaa.

Hovioikeus tuomitsi Aarnion ja Trevocin omistajat maksamaan kymmenientuhansien eurojen korvaukset Helsingin poliisilaitokselle ja supolle.

Lisäksi Trevoc-yhtiö tuomittiin maksamaan valtiolle mittavat summat rahaa takaisin rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Tuomiot törkeistä rikoksista

Trevoc-vyyhdissä Aarnio tuomittiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Lainvoimaiseksi tuli nyt myös ratkaisu tuomita Aarnio viralta pantavaksi sekä menettämään sotilasarvonsa.

Trevocin perustajat tuomittiin avunannosta virka-aseman väärinkäyttämiseen, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen antamisesta. Pasi Patama tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen ja entinen Supon etsivä 1,5 vuodeksi vankeuteen.

Lainvoimaiseksi tuli myös oikeuden ratkaisu määrätä Aarnio, Patama ja Supon etsivät liiketoimintakieltoon neljäksi vuodeksi.

Aarnion muiden tuomioiden valitusprosessit ovat kesken. Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Aarnion kymmeneksi vuodeksi vankeuteen törkeitä huumausaine- ja virkarikoksista. Asia menee seuraavaksi hovioikeuteen.

Oikeus: Jari Aarniolle 10 vuotta vankeutta

Korkein oikeus keskeytti Aarnion ja Trevocin perustajien tuomioiden täytäntöönpanon

Aarnio-vyyhdistä valitettiin - Tuomitut vaativat keskeyttämään korvausten maksamisen

Hovioikeus hyväksyi Trevoc-jutussa kaikki syyttäjien vaatimukset - Näin perusteli

Hovioikeus: Poliisin seurantalaitteiden taustalla oli rikollisjärjestön pomo

Hovioikeus tuomitsi myös Trevocin perustajat vankeuteen

Hovioikeus: Jari Aarniolle kolme vuotta vankeutta Trevoc-lahjusvyyhdistä