KYSissä harkitaan kymmeniä uusia vakansseja hoitajille ja lääkäreille

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen esittää maanantaina sairaanhoitopiirin hallitukselle, että tulevien kahden vuoden taloussuunnitelmaan otettaisiin mukaan jopa 67,5 uuden viran perustaminen KYSiin.

Jos hallitus lämpenee ajatukselle, suunnitelma esitellään kuntakokoukselle jo ensi viikolla. Virkapotin varsinainen käsittely hallituksessa on 13. marraskuuta ja valtuustossa joulukuussa. Kyse olisi noin 6,8 miljoonan euron lisäsatsauksesta kriittisiin toimintoihin.

Uusia vakansseja tulisi muutamia myös viime kuukausina pullonkaulana olleeseen päivystys- ja akuuttiosastolle. Ne saisivat kuusi hoitajan vakanssia lisää. Erikoislääkäreitä tulisi yhteensä viisi päivystykseen, teholle ja kardiologian päivystykseen.

Lisäys ei merkitse sitä, että sairaalan johto olisi luopumassa konsultin esittämästä liikkuvien hoitajien mallista. Se olisi pääratkaisu päivystyksen ruuhkiin.

Syyskuussa julkistettiin konsultin esitys päivystyksen, tehon ja heräämön yhteisestä hoitajapoolista. Palvelualuejohtaja Markku Härmää miellytti kolmesta poolivaihtoehdosta keskinkertaisesti resurssoitu malli.  Siinä joka neljäs hoitaja liikkuisi yksiköiden välillä tarpeen mukaan. Vuoropäällikkö ohjaisi siirtymisiä.

Virkalisäysasiasta povataan vilkasta keskustelua luottamushenkilöiden parissa.

– Kyse kuitenkin on siitä, että etenkin sote-uudistuksen alla yliopistosairaalan on pidettävä kiinni tasostaan ja maineestaan. Viime vuodet on eletty todella niukasti, eikä säästämistä voi loputtomiin jatkaa ilman seurauksia, kuvailee sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja Varpu Puskala.

Listalla on esimerkiksi lisäpanos tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon tules-yksikköön, jonne on esitetty kuutta hoitajaa. Näin ortopedian hoitotakuu toteutuisi. Nyt osa potilaista odottaa yli puoli vuotta leikkaukseen.