Kolmikko tekee skeittirampille graffititaidetta - Katso kuvat

Varkautelaiset Mikko Tiainen, Ville Pehkonen ja Goons / TTAS Crew pakkaavat melkein kerran viikossa spraypullot, pohjamaalin sekä telan reppuihin ja lähtevät maalauspuuhiin.

Maalaustahti vain kiihtyy, kun kevät etenee ja sää lämpenee.

Mistään laittomista, yön pimeinä tunteina syntyneistä töhryistä ei ole kuitenkaan kyse.

Kolmikon ja muutaman muunkin paikallisen graffitimaalarin vaihtuvat kuvat ovat yllättäneet ja ihastuttaneet varkautelaisia jo vuoden päivät Tehtaan koulun vieressä olevalla skeittirampilla.

Ramppi on toinen Varkauden laillisista graffitipaikoista. Toinen maalauspaikka löytyy Joutenlahdesta.

– Teemme tätä omaksi ja muiden iloksi. Tässä on hyvä harjoitella uusi tekniikoita ja saa samalla kuviaan hetkeksi esiin, viimeksi pääsiäisenä rampilla maalaamassa ollut Tiainen sanoo.

Lapset ja aikuisetkin pysähtyvät usein juttelemaan ramppimaalareiden kanssa. Kerran heille jopa tuotiin kiitokseksi karkkia.

– Tämä on niin kivaa, että emme laske työtunteja. Paikalliset maalikaupatkin ovat hengessä mukana ja antavat meille puoli-ilmaiseksi väärinsävytettyjä maaleja pohjiin.

– Kun pohjat tehdään lateksilla, graffitille ei tule niin paljon hintaa, maalarit tietävät.

Pääsiäisenä rampin tienpuoleiseen päätyyn ilmestyi Mrteesawo017/Mikon eli Tiaisen suunnittelema hahmo, johon Pehmee alias Ville Pehkonen suunnitteli kirjaimet.

Rampin toisen päädyn suunnitteli ja teki Goons / TTAS Crew. Goons ei paljasta oikeaa nimeään, sillä sellainen on usein graffitimaalareilla tapana. Toinen periaate on, ettei kuvia ole edes tarkoitus tehdä pysyviksi.

– Kuvia on mukava vaihdella usein ja ottaa niihin mukaan jotain ajankohtaista.

Kolmikko kaipaa lisää laillisia maalauspaikkoja Varkauteen. Niitä odotellessa innokkaimmat menevät metsään, virittelevät kelmut puiden väliin ja maalaavat niihin.

– Bussikatokset ja alikulkutunnelit voisivat olla laillisia graffitipaikkoja. Olisi myös hienoa tietää purkutaloista ja käydä maalaamassa kuvia niihin luvan kanssa.

– Varkaus voisi olla graffitikaupunki ja vaihtuvat kuvat Varkauden uusi matkailuvaltti, Goons / TTAS Crew innostuu.

Myös skeittaus sujuu kuvien tekijöiltä, mutta Tehtaan koulun rampille he eivät enää menisi.

– Ramppi on vaarallisen huonokuntoinen ja pohjalevyt melkein puhki. Siksi maalaamme nykyisin vain sen päädyt. Olemme tosin kuulleet huhuja, että kaupunki kunnostaisi rampin, Pehkonen kertoo.

Uudet päätykuvat syntyivät pääsiäisenä parissa tunnissa.

– Oikein hyvältä näyttää. Tästä tuli hyvä mieli. Kuvat ovat tässä ainakin seuraavan viikon, kunnes taas keksimme jotain uutta, Tiainen sanoo.

Maalaus ei ole ihan vielä valmis. Pehkonen ja Tiainen tarttuvat vuorotellen spraypulloon ja spreijaavat hetkessä kuvaan täginsä. Nyt ainakin alan harrastajat tietävät, kuka kuvat teki.

Vielä yksi juttu. Tiainen suhauttaa spraylla kuvaan Love-sanan. Nyt kaikki on valmista ennen seuraavaa kuvaa.