"Kun pippeli on kovana, se asetetaan vauvareikään"

Ei ole uusi asia, että lapset ovat kovia kyselemään. On myös täysin luonnollista, että lapsia kiinnostavat esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvät asiat.

Monesti käy kuitenkin niin, että aikuinen hämmentyy lapsen esittäessä kiperän kysymyksen.

Näiden vinkkien avulla voit vastata lapsen kysymyksiin asiallisesti, mutta niin, että lapsi ymmärtää edes pääpiirteittäin, mistä on kyse.

 

1. Ensimmäinen tärkeä asia on muistaa puhua myönteiseen sävyyn kaikesta kehitykseen liittyvästä, kuten lisääntymiskyvystä, kuukautisista ja siemensyöksyistä.

Näin lapsi oppii jo varhain suhtautumaan kehitykseensä myönteisesti. Samalla hän oppii, mitä nimityksiä on soveliasta käyttää ihmiskehon eri paikoista.

 

2. Kiperät tilanteet ja kysymykset tulevat useimmiten puun takaa. Lapset myös kysyvät hyvin erilaisia asioita.

Tilanteisiin ja kysymyksiin reagoimista voi kuitenkin harjoitella jossain määrin jo ennen kuin niitä on edes ehtinyt ilmaantua. Asioita voi myös ottaa itse puheeksi lapsen kanssa, vaikka lapsi ei ole vielä niitä udellutkaan.

 

3. Yksi kinkkisimmistä kysymyksistä lienee, miten vauva päätyy äidin kohtuun. Kysymykseen voi vastata esimerkiksi seuraavalla tavalla.

”Kun isän pippeli on kovana, sen voi asettaa äidin vauvareikään. Isä laittaa vauvareikään pippelillä annoksen vauvansiemeniä, jotka osaavat uida syvemmälle ja syvemmälle. Ne pääsevät vauvan kotiin asti ja uivat vielä senkin taakse etsimään, olisiko äidillä yhtään vauvansiementä juuri nyt valmiina. Miljoonat isän siemenet uivat kilpaa etsimään sitä yhtä äidin siementä. Jos sattuu niin, että on juuri se hetki kuukaudesta, jolloin äidillä on oma vauvansiemen odottamassa, se kaikkein etevin, nopein ja rohkein isän siemenistä voittaa uintikilpailun. Siemen ryntää äidin siementä vasten ja ne halaavat onnesta niin lujaa, että liittyvät yhteen. Se on vauvan alku.

Aluksi puhutaan alkiosta, koska siemenet ovat niin pieniä, ettei niitä voi millään nähdä. Alkio kiinnittyy yhdeksäksi kuukaudeksi vauvan kotiin, sinne pehmeään ja turvalliseen kohtukehtoon. Siellä se alkaa kehittyä ja kasvaa oikeaksi vauvaksi.”

 

4. Jos lapsi on adoptoitu tai saanut alkunsa keinohedelmöityksellä, hänelle on syytä kertoa asiasta jo pienenä, ettei se paljastu lapsen ollessa isompi, jolloin lapsi voi menettää luottamuksensa vanhempiinsa. Lapselle kannattaa painottaa, että vanhemmat ovat halunneet lasta erityisen kovasti.

”Isillä/äidillä ei ollut tarpeeksi vauvansiemeniä, joten me lainasimme niitä yhdeltä aikuiselta mieheltä/naiselta. Me halusimme niin kovasti saada juuri sinut!”

”Koska tavallinen tapa tehdä lapsia ei onnistunut, vaikka kuinka yritimme, päätimme pyytää lasta omaksi sellaisilta vanhemmilta, jotka olivat etsimässä vauvalleen hyvää kotia. He saivat lapset ja halusivat sille parhaan mahdollisen kodin. He eivät voineet itse pitää sinua, vaikka rakastivatkin sinua hyvin paljon. He rakastivat sinua niin paljon, että antoivat sinut meille – ja niin meistä tuli maailman onnellisimmat vanhemmat.”

 

5. Lasta saattaa kiinnostaa myös vaikkapa se, mitä kuukautiset tai siemensyöksy oikein tarkoittavat.

”Silloin, kun aikuisella naisella ei ole vatsassa kasvamassa vauvaa, vauvan kodista eli vauvareiästä vuotaa muutaman päivän ajan verta. Näin tapahtuu kerran kuukaudessa ja näin kuuluukin tapahtua. Pieni verenvuoto ei ole mitenkään vaarallista, eikä se yleensä satu. Se tarkoittaa, että tyttö on murrosiässä ja tytön masussa on alkanut kehittyä vauvansiemeniä, yksi joka kuukausi. Ne syntyvät samanlaisissa pallukoissa kuin miehen siittiöt. Naisen omat siementehtaat ovat kuitenkin piilossa, syvällä vatsan sisällä. Sitten, kun kuukautiset alkavat, pidetään kuukautisjuhlat!”

 

”Kun pojat kasvavat isoksi, siemenpusseihin alkaa syntyä vauvansiemeniä ja nestettä. Ne kaksi pallukkaa, jotka pussukoissa tuntuvat, alkavat tehdä miljoonia siemeniä, eivätkä ne koskaan lopu. Murrosiässä, jos pippeliä koskettelee, tai joskus myös ihan itsestäänkin, voi pissareiästä tulla annos siemeniä sen nesteen mukana. Se ei ole pissaa. Näitä siemennesteannoksia voi tulla montakin annosta päivässä. Jokaisella annoksella saisi koko Euroopan täyteen vauvoja, jos vain naisilla riittäisi yhtä paljon vauvansiemeniä. Niin tehokkaat ja mahtavat tehtaat ne ovat. Sitten, kun ne alkavat toimia, pidetään vaikkapa siemensyöksyjuhlat!”

 

6. Kysymykset voivat olla myös hieman helpompia. Lasta voi kiinnostaa esimerkiksi se, miten ystävyys määritellään. On tärkeää muistuttaa lasta, että tytöillä voi olla tyttöjä ja poikia kavereina, pojilla poikia ja tyttöjä.

”Ystävyys on sitä, että pitää jostakin oikein paljon ja haluaa olla hänen kanssaan. Mitä enemmän jostakin pitää, sitä enemmän haluaa olla juuri sen ihmisen kanssa ja haluaa olla sille hyvä kaveri. Tytöt voivat pitää tyttöä tai poikaa hyvänä ystävänä. Sama pätee poikiin.

Joku ystävä voi tuntua tosi tärkeältä ja sitä ystävää alkaa sanoa parhaaksi kaveriksi. Joskus ystävyys tuntuu niin ihanalta ja tärkeältä, että on ihan kuin rakastunut siihen ystävään. Kyllä ystävästä voi pitää ihan kuinka paljon tahansa.”

 

7. Ystävyydestä on syytä kertoa myös se, miten ystävät käyttäytyvät toisiaan kohtaan.

”Hyvä ystävyys on sitä, että kumpikin on toiselle mukava ja luotettava kaveri. Kumpikaan ei ole ilkeä, ei satuta eikä puhu muille hänestä pahaa. Koskaan ei ole pakko olla pelkästään vain yhden ystävän kanssa, muitakin kavereita saa pitää. Ei ole pakko tehdä kaikkea, mitä ystävä käskee tai pyytää. Tosi ystävä ei pakota eikä alista eikä uhkaa jättävänsä, jos häntä ei tottele. Ystävyyden kuuluu olla molemmin puolin kivan ja mukavan tuntuista, muuten ystävyys ei ole oikeaa ystävyyttä.”

Lähde ja siteeraukset (osin muokatut): Raisa Cacciatore, Huomenna pannaan pussauskoppiin, WSOY, 2007.