Kuopiolaistutkijan pelottava video ilmastonmuutoksesta leviää netissä: yli miljoona nähnyt vain parissa päivässä

Ilmatieteen laitoksen kuopiolainen erikoistutkija Antti Lipponen on selittänyt Twitterissä jakamallaan videolla varsin konkreettisella tavalla, kuinka lämpötilat ovat nousseet ympäri maailman viimeisen 117 vuoden aikana. Asiasta uutisoi Yle.

Lipponen käytti videossaan lähteenä Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan avointa dataa maailman maiden keskilämpötiloista. Video näyttää reilussa puolessa minuutissa, miten ilmasto on lämmennyt eri puolilla maailmaa vuodesta 1900 lähtien.

Lipponen julkaisi videon tiistaina. Hän kertoi torstaina Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa, että hänen tietojensa mukaan videota on tähän mennessä katsottu kaikkiaan jo yli miljoona kertaa.

Videolla jokainen ohut palkki esittää yhtä maata. Siniset sävyt kuvaavat vuoden lämpötilan olleen vuosien 1951–1980 mittausjakson keskiarvoa alempana, punaiset sävyt taas keskiarvoa korkeammalla.

– Se on asia, joka koskettaa meitä kaikkia. Se on helposti ymmärrettävä visualisointi lämpötilasta, ja siitä voi valita vaikka oman maan, Lipponen pohti videon suosiota Ylen Päivän kasvossa.

Maapallon keskilämpötila on noussut vuosien mittaan selvästi. Viime vuosi oli jälleen maapallon mittaushistorian lämpimin. Keskilämpötilat maalla ja merellä olivat vuoden aikana korkeampia kuin kertaakaan aiemmin sitten vuoden 1880.

Kyseessä oli jo kolmas kerta peräjälkeen, kun maapallon lämpöennätys menee uusiksi. Tilastot lisäävät huolta siitä, että ilmaston lämpeneminen on kiihtynyt.

Kesäkuussa julkaistun tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos on jo nyt lisännyt rankkasateita ja helleaaltoja. Nature climate change -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin kahta 20 vuoden aikajaksoa, joiden välillä maapallon keskilämpötila nousi 0,5 astetta. Vertailujaksoina olivat vuodet 1960–1979 ja 1991–2010.

Kuumimmat kesälämpötilat nousivat tutkimuksen mukaan yli yhden asteen ja korkeimmat talvilämpötilat yli 2,5 astetta. Voimakkaat rankkasateet yleistyivät 10 prosenttia. Muutokset tuntuvat noin neljäsosassa maapallon maa-alueita. Hellejaksot pidentyivät viikolla puolella maa-alueista.

Vaihtelu on niin suurta, että se ei tutkimuksen mukaan voi johtua luonnollisista syistä.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu alle kahdessa asteessa.