Vesi värjäytyi ruskeaksi: hammashoito ongelmissa

Kuopion keskustan alueella sekä Niiralassa ja Haapaniemellä on ilmennyt torstaina vedenlaatuhäiriöitä. Häiriöt johtuvat Itkonniemen vesilaitoksen saneerauksesta ja siihen liittyvistä verkostotöistä.

Häiriöiden mahdollisuus oli tiedossa jo etukäteen. Häiriöiden eteneminen torstaiaamuna keskustasta Haapaniemelle tulivat kuitenkin pienenä yllätyksenä.

– Ongelmat ovat kauempana kuin odotimme. Selvästi näyttää, että ongelmat ovat siirtymässä Niiralan puolelle, Kuopion Veden verkostopäällikkö Kari Kuosmanen myöntää.

Kuopion Vesi on järjestänyt vedenjakelupaikkoja Kuopion torille, Männistön Teboilille sekä Gustav Raninin muistomerkin läheisyyteen Kirkkokadun ja Varastokadun kulmaan. Jakelupaikat ovat toiminnassa välittömästi ja niistä voi hakea vettä omiin astioihin.

Kuopion Vesi toimittaa vettä myös suoraan heille, jotka eivät sitä itse pysty hakemaan.

– Haapaniemellä on flunssasairas lapsiperhe, josta ei päästä hakemaan kaupasta vettä. Käymme viemässä heille vesikanisterin. Samoin viemme vettä Niiralassa sijaitsevaan Attendon hoivakotiin.

Kuosmasen mukaan likainen vesi on jo aiheuttanut ongelmia terveydenhuollolle.

– Hammashoidossa on ollut häiriöstä johtuen ikäviä ongelmia. Siellä on jouduttu aikoja perumaan, koska potilaita ei ole pystytty hoitamaan.

Kuopion Vesi kehotti jo aiemmin oletettujen häiriöalueiden asukkaita varaamaan juomavettä jääkaappiin noin kolmen vuorokauden tarvetta varten koko viikon ajan.

– Se oli lähinnä sen vuoksi, ettemme tienneet tarkkaan milloin ongelmat alkavat. Kun venttiiliä kierretään hitaasti kiinni, ovat viimeiset kierrokset ratkaisevia. Nytkin se nähtiin, että kun saimme venttiilin kiinni, alkoi tulla häiriöitä. Kun vesi nyt kirkastuu, ei pitäisi tulla enää mitään häiriötä. Toivottavasti tämä saadaan tämän päivän aikana kirkastumaan, Kuosmanen pyörittelee.

Vesi on värjääntynyttä siinä esiintyvän raudan vuoksi. Kun ruostetta on enemmän, vesi on ruskeaa. Juoksutettuna ruosteinen vesi muuttuu kellertäväksi.

Jos vesi on värjääntynyttä, sitä ei suositella käytettävän juoma- tai talousvetenä ja myös pyykinpesua on syytä välttää. Jos vesi ei ole värjääntynyttä, sitä voi käyttää normaalisti.

– Toivon mukaan tämä menee läpivirtauksena ohi. Yleensä ongelmat häviävät Huuhan seudulle. Esimerkiksi Sektorissa ja Savonian ammattikorkeakoululla tilanne alkaa olla jo hyvä, Kuosmanen toteaa.

Kuopion vesiongelma laajenee: KYSillä kriisikokous

Ruskea vesi aiheutti kaaoksen: hammashuollon aikoja perutaan, ravintolat ongelmissa

Vedenlaatuhäiriöitä voi esiintyä Kuopiossa ensi viikolla – varaa juomavettä jääkaappiin

Kuopiolaisten varattava juomavettä putkityön vuoksi