Kuopion vesikriisi: KYSistä muutama potilas aluesairaaloihin, häiriön kestosta ei tietoa

Vedenlaatuhäiriöt jatkuivat Kuopiossa vielä myöhään torstai-iltana. Häiriöitä on todettu edelleen ainakin keskustan, Haapaniemen, Niiralan, Puijonlaakson, Inkilänmäen ja Pihlajalaakson alueilla.

Häiriöt vaikuttavat kaikista kriittisimmin Kuopion yliopistollisen sairaalaan vastasyntyneiden teho-osastolla sekä dialyysipotilaiden hoidossa. Kyseisillä osastoilla voi käyttää vain pullovettä. Myös lasten teho-osasto ja suu- ja leukasairauksien poliklinikka toimivat edelleen pulloveden varassa.

Dialyysipotilaita siirretäänkin aluesairaaloihin: yksi potilas siirretään Varkauteen ja kolme Iisalmeen.

KYSin leikkaustoiminta on saatu pidettyä normaalina vedenlaatuhäiriöiistä huolimatta. Myös vuodeosastoille tulee kirkasta vettä.

Sairaalaan tulee vettä neljästä linjasta, joista kahdesta tulee puhdasta ja kahdesta likaista vettä. Vesiongelma koskee Puijon sairaala-alueella pääasiassa Kaarisairaalaa sekä hallintorakennuksia.

Kuopion Vesi on toimittanut KYSin käyttöön lisävettä, jota on tarjolla koko perjantain vastaiseksi yöksi. Pesuja sairaalassa tehdään harkitusti.

Puijon sairaalan lisäksi vedenlaatuongelmia on Alavan sairaalassa. Alavassa pärjätään pullovedellä ja kaupungin järjestämillä vedenjakelupisteillä.

KYSin kriisityöryhmä kokoontuu vesikriisin vuoksi seuraavan kerran perjantaiaamuna kello kahdeksan.

Puolestaan Kuopion suun terveydenhuollon ajanvarauksia on peruttu perjantaille kello 11:een saakka. Aamun perutut ajat on ilmoitettu asiakkaille suoraan puhelimitse. Joitakin toimenpiteitä voidaan tehdä ilman vettä, joten niitä aikoja ei peruta.

 

Häiriön kestosta ei tietoa

Kuopiossa on ilmennyt torstaina laajoja vedenlaatuhäiriöitä, jotka johtuvat Itkonniemen vesilaitoksen saneerauksesta ja siihen liittyvistä verkostotöistä. Ruosteen värjäämä vesi on ollut ruskeaa tai likaisen kellertävää.

Kuopion Vesi ei osaa arvioida häiriön kestoa. Häiriöitä aiheuttavat työt on saatu tehtyä, mutta töistä johtuvia vedenlaatuhäiriötä voi edelleen esiintyä. Kiinteistön sisäisistä putkistoista värjääntyneen veden poistumista voi edistää juoksuttamalla vettä ajoittain, 5–10 minuuttia kerrallaan.

Väliaikaisia vedenjakelupisteitä on Kuopion torilla, Männistön Teboililla, Gustav Raninin muistomerkin läheisyydessä Kirkkokadun ja Varastokadun kulmassa sekä Alavan kirkon Valkeisenlammen puolella olevalla pysäköintialueella.

Edellä mainitut jakelupaikat ovat toiminnassa ympäri vuorokauden ja niistä voi hakea vettä omiin astioihin. Paikalla ei ole erillistä jakeluhenkilöstöä, ja vettä voi noutaa omatoimisesti.

Jos vesi ei ole värjääntynyttä, sitä voi käyttää normaalisti. Jos vesi on värjääntynyttä, sitä ei suositella käytettävän juoma- tai talousvetenä ja myös pyykinpesua on syytä välttää. Vettä voi käyttää muun muassa wc:n huuhteluun.

Vesi on värjääntynyttä myös yhdellä jakelupisteellä Kuopiossa

Kuopion Veden toimitusjohtaja: Tilanteen selkiytymistä ei voida taata

Kuopion vesiongelma laajenee: KYSillä kriisikokous

Ruskea vesi aiheutti kaaoksen: hammashuollon aikoja perutaan, ravintolat ongelmissa

Kuopion juomavesi värjäytyi ruskeaksi: "Ongelmat ovat kauempana kuin odotimme"

Vedenlaatuhäiriöitä voi esiintyä Kuopiossa ensi viikolla – varaa juomavettä jääkaappiin

Kuopiolaisten varattava juomavettä putkityön vuoksi