Kuopioon rakennetaan aikakapseli: avataan vuonna 2117

Apajan kauppakeskukseen Kuopion torin alle rakennetaan aikakapseli. Tulevaisuuteen viestejä välittävän kapselin on määrä olla paikoillaan sata vuotta.

Aikakapseli aiotaan sulkea itsenäisyyspäivän tienoilla, joten sen avaaminen tulee ajankohtaiseksi vuonna 2117. Kapselin sisään säilötään kuvia, tekstejä ja esineitä, jotka kertovat, millaista elämä Suomessa ja Kuopiossa oli vuonna 2017.

Suunnitelmat aikakapselista ovat edenneet varsin pitkälle. Sijainnin ohella tiedetään jo muun muassa se, että kapselin yhteyteen sijoitetaan kello, joka näyttää ohikulkijoille, kuinka paljon aikaa avaamishetkeen vielä on.

Hankkeen taustalla on työryhmä, joka koostuu paikallisista yhdistyksistä ja aktiiveista. Kuopion kaupunki ei ole ryhmän toiminnassa mukana.

Aikakapseli toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun, Kuopion Rouvasväenyhdistyksen, kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon ja Kuopion Pysäköinti Oy:n yhteistyönä.

Aikakapselista tehdään kiinteä osa Apajan pääaukiota. Paikan valintaa puolsi muun muassa se, että maan alla kapseli on suojassa säätilan vaihteluilta. Muilta osin säilön sisällön suojelemiseen kysytään neuvoja museoammattilaisilta.

Kulttuurihistoriallisesta työstään tunnettu Kuopion rouvasväenyhdistys vastaa materiaalin keräämisestä aikakapseliin.

– Tarkoitus on ottaa yhteyttä ainakin paikallisiin kouluihin ja päiväkoteihin. Lapset saavat kirjata ja taiteilla sisältöä, jotka välitetään kapselissa jälkipolville, yhdistyksen toiminnanjohtaja Eija Tanninen-Komulainen paljastaa.

– Lisäksi aikeena on pyytää sadalta tunnetulta suomalaiselta kirjoituksia kapseliin. Tavalliset kaupunkilaiset voivat jättää terveisiään tulevaisuuteen kampanjan nettisivuilla, jotka avataan piakkoin, kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tilla Martikainen jatkaa.

 

Aiheesta lisää torstain Savon Sanomissa.