Kuorma-auto törmäsi toisiin 80 km/h-vauhdilla - tuhoisasta kolarista sakkoja

Kuorma-auton kuljettajan herpaantuminen johti kolmen auton kolariin, kun kuorma-auto ja kaksi henkilöautoa törmäsivät toisiinsa.

Henkilöautossa matkustanut nainen menehtyi törmäyksen seurauksena ja henkilöautoa kuljettanut mies sai vakavan aivovamman. Lisäksi toisen henkilöauton kuljettaja loukkaantui.

Käräjäoikeus tuomitsi kuljettajan yhden ihmisen kuolemaan, yhden ihmiseen vakavaan vammautumiseen ja yhden ihmisen loukkaantumiseen johtaneesta kolarista 110 päiväsakkoon, joka tarkoittaa kuljettajan tuloilla 2970 euron sakkoja.

Kuolonkolari tapahtui Hirvensalmella kaksi vuotta sitten. Etelä-Savon käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa vasta vastikään.

41-vuotias ammattikuljettaja ajoi kuorma-autollaan 431-tietä Hirvensalmen suuntaan, kun hänen edessään henkilöauto pysähtyi tielle kääntyäkseen vasemmalle. Henkilöauto joutui hidastamaan ja pysähtymään tielle, sillä paikalla oli vastaan tulevaa liikennettä.

Sen enempää esitutkinnassa kuin oikeudessakaan ei koskaan selvinnyt, miksi kuorma-auton kuljettaja ei nähnyt henkilöautoa. Mies kertoi oikeudessa, ettei hän voi ymmärtää, miten hän ei nähnyt edessään olevaa, kääntyvää henkilöautoa ennen kuin oli liian myöhäistä eikä törmäystä voinut enää välttää.

Mies pyysi oikeudessa kolarin uhreilta anteeksi.

Törmäys työnsi auton vastaantulijoiden kaistalle

Kolaritilanteessa kuorma-auto osui noin 80 kilometrin tuntinopeudella henkilöautoon, joka sinkoutui kylki edellä vastaantulevien kaistalla ja törmäsi vastaan tulleeseen henkilöautoon.

Tiellä oli myös muuta liikennettä, mutta muut kuljettajat onnistuivat välttämään kolarisuman.

Kaikki kolme kolarissa ollutta henkilöautoa vaurioituivat. Törmätyssä henkilöautossa matkustajana ollut viisikymppinen nainen menehtyi välittömästi rajuun kolariin.

Autoa kuljettaneelle miehelle, naisen 23-vuotiaalle pojalle, aiheutui aivovamma ja vakava keuhkovamma ja häneltä murtuivat lonkkamalja, ristiluu ja solisluu. Lisäksi hänen munuaisensa repesi ja hänelle tuli vammat sekä silmähermoon että toisen korvan kuuloon. Mies on osin kuntoutunut vammoistaan.

Lisäksi toisen henkilöauton kuljettaja sai vammoja, joiden pysyvyys selviää myöhemmin.

Herpaantumisen syy jäi epäselväksi

Oikeuden tuomion mukaan kukaan ei tuonut ammattikuljettajan ajohistoriasta ilmi mitään moitittavaa. Oikeuden mukaan olikin todennäköistä, ettei ammattikuljettajan ajossa ollut ollut mitään tietoista riskinottoa, vaan jokin huomion herpaantuminen, jonka syy jäi kuitenkin epäselväksi.

Toisaalta ammattiautoilijalta olisi voinut odottaa tieliikennelain edellyttämää huolellisuutta jopa korostetusti ennen risteystä, jotta hän olisi toiminut huolellisimmin ja olisi havainnut ympäristöään hiljentääkseen vauhtiaan ajoissa.

Käräjäoikeuden mukaan suomalaisessa oikeuskäytännössä on joka tapauksessa ollut käytäntönä tuomita liikenteessä tapahtuneista kuolemantuottamuksista sakkorangaistuksia, joten niin tehtiin nytkin. Kuorma-auton kuljettaja tuomittiin kuolemantuottamuksesta, vammantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamista.

Kolarin uhrit eivät vaatineet tässä oikeudenkäynnissä muita korvauksia kuin vakavimmin loukkaantuneen uhrin asianajokulut.

Kuorma-auton kuljettajaa epäillään kuoleman- ja vammantuottamuksesta