Kotimaa

Lapsiasiavaltuutettu velvoittaisi kunnat laatimaan lapsille kotiintuloajat

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula kannattaa ajatusta velvoittaa kunnat laatimaan itselleen suositukset koskien lasten kotiintuloaikoja.

–Valtiovalta voisi rohkaista kuntia tässä omatoimisuuteen, Aula toteaa.

Esimerkiksi Rovaniemellä ja Kuusamossa kunnan turvallisuussuunnitelmiin on kirjattu suositus lasten kotiintuloajoista. Myös Kuopiossa aiheesta on aika ajoin keskusteltu, mutta ajatukset eivät ole edenneet konkreettiselle tasolle.

Aulan mielestä kunnan suositus tukisi vanhempia kasvatustyössä, kun nuoret usein kotiintuloajoista neuvoteltaessa vetoavat siihen, että kaverit saavat olla ulkona myöhempään.

Kuntatasolla tehdyllä suosituksella voitaisiin luoda yhteisiä pelisääntöjä myös muille aikuisille, jotka ovat tekemisissä nuorten kanssa ilta-aikaan.

–Jos ajatellaan kauppoja, huoltoasemia, poliisia ja muita toimijoita, joissa nuoret iltaisin liikkuvat. Siellä myös voitaisiin mainita, että nyt olisi kotiin menon aika, Aula sanoo.

Aiemmin keskustan kansanedustajana toiminut Aula suhtautuu silti varoen Keskustanaisten tekemään aloitteeseen, jonka mukaan Suomeen tulisi saada koko maata koskeva lasten kotiintuloaikasuositus.

–Kyllähän se voisi toimia valtakunnallisestikin, mutta se voisi silti olla vaikea käytännössä toteuttaa, hän totea ja muistuttaa, että valtakunnalliset suositukset usein perustuvat lainsäädäntöön.

Lain muuttaminen ei Aulan mielestä taasen enää olisi perusteltua.

–Se olisi liian järeä keino, jos tästä alettaisiin vaikka lastensuojelu- tai järjestyslaissa säätämään.

Lue aiheesta lisää perjantain Savon Sanomista.