Liikunnalliset mobiilipelit eivät ole höpöhöpöjuttu

Liikunnallisia mobiilipelejä, kuten Pokemon, Zombies Run ja Just Dance Now, kannattaa suosia. Niiden merkitys kasvaa, jos pelillisyyden houkuttelemana saadaan liikkeelle ennen liikunnallisesti passiivisia ihmisiä.

Näin sanoo informaatioteknologian tutkija Tuomas Kari Jyväskylän yliopistosta.

Myös konsoleilla pelattavat liikuntapelit ovat Karin mukaan hyväksi, vaikka ne eivät viekään raittiiseen ulkoilmaan.

Kuopiolainen lääketieteellisen fysiologian professori Timo Lakka on huomannut pelien hyödyt maineikkaassa lasten liikunta- ja ravitsemustutkimuksessaan.

– Jos pelillisyys kiehtoo ja vaikka vähän addiktoikin, liikuntapeleillä on iso rooli terveyden edistämisessä. Välttämättä liikunnan ei tarvitse edes laihduttaa, sillä on olemassa myös tervettä ylipainoa.

–  Olen ilahtunut, sillä olen kuullut myös monien ylipainoisten aikuisten innostuneen pokemonien metsästämisestä. Siinä tulee kävelyä tai pyöräilyä huomaamatta tuntikausia päivässä, lihakset kasvavat ja niiden aineenvaihdunta paranee, Lakka sanoo.

– Myös toisten ihmisten tapaaminen ulkosalla tekee hyvää. Esimerkiksi Helsingissä Suomenlinnassa on on kesäisin paljon väkeä näissä merkeissä.

Myös geokätköharrastus on Lakan mukaan mainio tapa liikkua.

Alle kouluikäisen olisi hyvä liikkua päivittäin ainakin kolme tuntia ja kouluikäisten tunnista kahteen. Aikuisen tulisi saada syke nousuun päivittäin ainakin puolen tunnin liikuntapyrähdyksellä.

– Jokainen lisäminuutti tai -askel aiemmin niukalti liikkuvalle on plussaa. Peli saattaa innostaa aloittamaan säännöllisen liikkumisen, Lakka sanoo.

Tuomas Karin mukaan Pokemon-peli on hyvämaineinen. Negatiivinen addiktoituminen on hänen mukaansa harvinaista.

– Aktiivisuuden kasvun terveyshyöty on sitä suurempi, mitä vähemmän liikkuisi muuten. Myös sosiaalinen hyvinvointi lisääntyy, sillä digitaalisia liikuntapelejä pelataan huomattavasti useammin yhdessä toisten kanssa kuin yksin.