Luottokortin alue-eston käyttö estäisi ison määrän rikoksia

Suomalaiset eivät tunne pankki- ja luottokorttiensa turvaominaisuuksia kuten alue-estoa ja päivänostorajoitusta.

Osaan pankki- ja luottokorteista voi asettaa alue-eston. Se estää käyttämästä luottokorttia valitulla alueella kuten esimerkiksi Aasiassa tai Etelä-Amerikassa. Kaikilla pankeilla ja luottokorttiyhtiöillä alue-estoa ei ole saatavilla, mutta isolla osalla on.

Jos kaikki asiakkaat ottaisivat käyttöönsä maarajoitukset paikkoihin, joissa eivät ole matkailemassa, se estäisi merkittävästi korttien kopioinneilla aiheutettuja rikosvahinkoja.

– Korttien myöntäjät ovat pystyneet sulkemaan teknisesti pois mahdollisuuden, että korttikopioita käytettäisiin Euroopassa, johtaja Risto Karhunen Finanssialan keskusliitosta kertoo.

Tämä perustuu pankkien tiedonvaihtoon sekä korttien tekniseen laatuun. Maksu- ja luottokorttien sirua ei ole pystytty kopioimaan automaateilla, vaan ammattivarkaat kopioivat kortin magneettijuovan.

– Kopiointilaite asetetaan kortinlukijaan, jossa se lukee magneettijuovan. Sitten tarvitaan pieni kamera, joka lukee tunnusluvun.

– Kun nämä kaksi tietoa yhdistetään, voidaan valmistaa blankkokortteja, joita käytetään useimmiten Kaukoidässä ja keskisessä Etelä-Amerikassa.

Jos ei aio matkailla Aasiassa, luottokortista kannattaisi poistaa mahdollisuus kortin käyttöön Aasian alueella.

– Tämä niin kutsuttu geoblocking on joillakin pankeilla käytössä, mutta ei kaikilla. Useimmiten kortinhaltija voi itse verkkopankissa määritellä, missä maissa hänen korttinsa toimii.

Pelkkiin sirukortteihin ei ole vielä siirrytty eikä olla siirtymässä, koska monissa maissa magneettijuovaa vielä tarvitaan.

– Magneettijuova on suomalaisille pääosin turha, mutta jo esimerkiksi Thaimaassa tai Jenkeissä sirua ei tunneta.

Nostorajoitukset käyttöön

Toinen turvaominaisuus on nostoraja.

– Kortille kannattaa laittaa päiväkohtainen nostoraja. Milloin tarvitsemme käteistä rahaa yhtenä päivänä enemmän kuin 200 euroa? Karhunen kysyy.

– Jos joskus tarvitsee, rajan voi silloin määritellä ylemmäksi tai ottaa hetkeksi aikaa kokonaan pois.

Käsi aina eteen

Karhusen mukaan tärkeä turvatoimenpide on myös oma tapa toimia maksuautomaatilla.

– Ensimmäinen suojaustoimenpide on suojata pin. Itsekin tankkaan kylmäasemilla ja aina laitan päälle jotain, ettei piniä saa kukaan nähtyä tai kuvattua. Eteen voi laittaa käden, lompakon tai laukun.

– Lisäksi ainakin joka viikko tulisi katsoa verkkopankista, miltä omalla tilillä näyttää – onko kaikki ok.

Myös pankit seuraavat asiakkaidensa tiedoista, yritetäänkö esimerkiksi luottokortilla tehdä nostoja samana päivänä Kaukoidässä ja Savossa.

Asiakkaan tulee kuitenkin itsekin seurata, ettei tililtä näy nostoja tai ostoksia, jotka eivät ole itse tehtyjä.

Skimmauksia tehty aaltoina

Karhunen pitää Pieksämäen ja Varkauden tapausta poikkeuksellisen laajana.

– Pahin buumi skimmauksissa on ollut Suomessa jo pari vuotta ohi, mutta yksittäisiä isojakin rikosaaltoja tulee ilmi edelleen.

– Viimeksi bulgarialaisia tekijöitä jäi kiinni aikamoisesta sumasta Etelä-Suomessa.

– Pieksämäen tapaus kuulostaa myös vakavalta aallolta.

– Tuollainen aiheuttaa huolta ja harmia asiakkaiden lisäksi myös pankeille, korttien myöntäjille, kun kortteja pitää sulkea, tilata uudet ja toimittaa ne asiakkaille.

Poliisin mukaan Pieksämäen ja Varkauden tapauksessa tekijöistä on tietoa, mutta tutkinta on vielä kesken.

Usein Suomessa kortteja kopioivat romanialaiset tai liettualaiset ammattivarkaat, jotka välittävät maksua vastaan kopioidut tiedot kaukomaille käytettäviksi.

Laaja luottokorttien skimmausvyyhti on yksi Suomen suurimpia

Maksukortit oli skimmattu jo syksyllä