Miehet sopivat tappelusta koulun pihalla - toista puukotettiin ja lyötiin mailalla

Kaksi miestä meni keskenään sovitusti tappelemaan koulun pihalle. Tappelu oli päättyä toisen miehen kannalta kohtalokkaasti, sillä häntä lyötiin kahdesti veitsellä sekä vielä tappelun lopuksi lyötiin tajuttomaksi pesäpallomailalla.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi 27-vuotiaan päätekijän kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja 60 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä sekä pahoinpitelystä. Syyttäjä on ilmoittanut valittavansa tuomiosta ja hakevansa hovioikeudesta miehelle ankarampaa rangaistusta, sillä hän syytti alunperinkin miestä tapon yrityksestä ja vaati hänelle ehdotonta vankeutta.

Muut katsoivat tappelua

Oikeudessa miehet kertoivat menneensä keskustelemaan riita-asiasta Mikkelin Tuppuralan koulun pihaan vappuaattona 2015. Poliisin esitutkinnan mukaan miehet olivat kuitenkin soitelleet toisilleen ja sopineet tappelusta. Kumpikin oli tullut paikalle vapaaehtoisesti ja molemmin puolin uhkauksia ladellen.

Todistajien mukaan päätekijä oli vetänyt puukolla koulun pihan hiekkaan viivan ja uhrin saavan puukosta, jos hän tulisi viivan yli.

Paikalla oli ollut myös muutakin porukkaa, jonka kanssa osapuolet olivat välillä jutelleet. Kun uhri oli kertomansa mukaan työntänyt päätekijän kädellä kasvoista kauemmaksi luotaan, tilanne riistäytyi käsistä. Miehet liikkuivat kyyryssä kuin ottelussa, kunnes puukottaja löi toista miestä kahdesti veitsellä kylkeen.

Toinen iskuista ulottui uhrin kylkiluuhun asti, sillä veitsessä oli jopa 20,5 senttiä pitkä terä.

Uhri yritti juosten karkuun

Uhri lähti paikalta juosten karkuun, mutta joku ojensi puukottajalle pesäpallomailan, jonka kanssa hän lähti uhrin perään.

Kun uhri ehti Tuppuralan baari pihaan, puukottaja tavoitti hänet ja löi pesäpallomailalla yhden sivuttaisen lyönnin miehen päähän. Uhri putosi saman tien tajuttomana maahan.

Syytteen mukaan mies oli hakannut vielä maassa maannutta uhria ja muun muassa murtanut tämän nenän. Oikeudessa katsottiin kuitenkin valvontakameratallenne baarin pihasta. Siinä näkyi selvästi, että mies löi uhria kerran mailalla ja tämän kaaduttua kerran nyrkillä. Kun paikalle alkoi silloin kertyä muutakin väkeä, hän lähti paikalta karkuun ja poistui alueelta.

Molemmilla välineitä käsillä

Mies kiisti missään vaiheessa aikoneensa tappaa uhrinsa. Hänen mukaansa uhri oli uhannut puukottaa tai ampua hänet, joten välejä oli selvitelty tapellen. Puukottajan mukaan uhrilla oli ollut aseenaan jokin puukalikka, jota vastaan hän oli puolustautunut.

Oikeuden mukaan tilanteessa ei ollut kyse kummankaan miehen osalta laittomasta uhkauksesta, sillä uhkailu ja suunsoitto oli ollut molemminpuolista. Lisäksi tapaamisen sopiminen oli osoittanut, etteivät he pelänneet tavata toisiaan.

Oikeuden mukaan uhrilla ei ollut ollut ilmeisesti aseenaan puukeppi, vaan nahkavyö, jota vastaan toinen mies oli puolustautunut veitsellä  Oikeus katsoi, ettei mies ollut aikonut tappaa uhriaan, koska hän ei ollut jatkanut esimerkiksi veitsellä lyömistä, vaan oli välillä vaihtanut aseen pesäpallomailaan ja sitten nyrkkiin.

Työnsi sormen toisen uhrin silmään

Käräjäoikeus tuomitsi siksi miehen tapon yrityksen sijasta törkeästä pahoinpitelystä. Hänet tuomittiin samalla kertaa myös pahoinpitelystä, joka oli tehty päivää ennen puukotusta.

Siinä mies oli hyökännyt Mikkelin Kirkkopuistossa toisen miehen kimppuun, riepotellut uhria, lyönyt uhria kahdesti nyrkillä päähän ja kun uhri kaatui, työntänyt sormet tämän silmään. Pahoinpitelyn uhri oli eri mies kuin puukotuksessa.

Uhri sai verenvuotoa ja kipua silmäänsä ja muualle päähänsä, mutta välttyi ilmeisesti pysyvältä silmävammalta.

Koska tekijä oli ensikertalainen, käräjäoikeuden mukaan ehdollinen rangaistus ja yhdyskuntapalvelu olivat riittävä rangaistus teoista.

Mies velvoitettiin maksamaan silmänsä satuttaneelle uhrille 588 euroa ansionmenetyksestä sekä kivusta ja särystä. Lisäksi hänen on maksettava puukotetulle miehelle vajaa 2000 euroa pysyvästä kosmeettisesta haitasta, kivusta ja särystä, vereentyneistä vaatteista, ambulanssikuljetuksesta ja sairaalamaksusta.

Poika viilteli mopoilijaa kasvoihin ja niskaan – toinen nuori kuvasi tappelun