Mies kaahasi jalka kipsissä ja humalassa - kaveri kuoli ja kolme loukkaantui pahoin

Syyttäjä vaatii nuorelle pieksämäkeläiselle miehelle pitkää ehdotonta vankeusrangaistusta vakavasta kolarista.

Nuoren miehen kuljettamassa autossa oli neljä matkustajaa, kun viiden pieksämäkeläisen porukka suistui rajusti tieltä Suonenjoella kesällä 2016.

Yksi matkustajista menehtyi ja kolme loukkaantui vakavasti.

Oikeudenkäynti vakavasta tapauksesta alkoi käräjäoikeudessa Kuopiossa perjantaiaamuna.

Miehet viettivät iltaa olutteltassa

Ulosajo tapahtui, kun porukka oli palaamassa Mansikkakarnevaaleilta Suonenjoelta Pieksämäelle sunnuntain vastaisena sumuisena kesäyönä.

Autoa ajoi nuori mies, jolla oli vasen jalka kipsissä polveen saakka. Syyttäjän mukaan miehen veressä oli myös alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Mies oli jopa 1,88 promillen humalassa.

Mies oli viettänyt iltaa olutteltassa kahden kaverinsa kanssa. Kun kotiin lähdön aika koetti, kuljettajan mukaan mieskolmikko valitsi kuskiksi porukasta kaikkein selvimmän miehen - vaikka hänkin oli lähes kahden promillen humalassa.

Mansikkakarnevaaleilta mieskolmikko pyysi kyytiinsä kaksi 16- ja 17-vuotiasta tyttöä.

Tyttöjen piti alkuperäisen suunnitelman mukaan palata kotiinsa kutsumalla toisen tytön äiti hakemaan heidät, mutta tytöt katsoivatkin, että pääsevät kotiinsa puolituttujen miesten tarjoamalla kyydillä.

Kyyti osoittautui tuhoisaksi. Syyttäjä katsoi ensin, että mies oli ajanut jopa 180 kilometrin tuntinopeutta märällä maantiellä 72. Asianosaisia kuultuaan syyttäjä muutti kuitenkin syytteessä katsotun nopeuden 150 kilometriksi tunnissa.

Auto suistui tieltä, heittelehti takaisin ajoradalle ja lopulta törmäsi päätien reunassa metsäautotien liittymään. Siitä kimmonneena auto lensi ilmassa 63 metriä.

Auto pysähtyi vasta törmättyään ensin puihin noin kolmen metrin korkeudella.

Syyttäjän mukaan auto pysähtyi lopulta 185 metrin päähän suistumispaikasta.

Tutkinnassa selvisi, että autossa oli lisäksi kolme rengasta sileinä.

Vakavat seuraukset kaikille

Kuljettajan kaveri menehtyi heti vammoihinsa. Toinen matkustajana olleista miehistä sai vakavia murtumavammoja.

Kyydissä olleista tytöistä toinen sai keskivaikean aivovamman ja toinen vakavia murtumia. Tytöt ovat kuitenkin toipuneet ja olivat perjantaina oikeudessa kertomassa yöllisen ajon tapahtumista.

Oikeudessa kuljettajan puolustus kiisti, että kyse olisi ollut törkeistä teoista. Kuljettaja myönsi ajaneensa korkeintaan 140 kilometrin tuntinopeutta. Tätä puolustus ei pitänyt törkeänä.

Puolustuksen mukaan käytetty nopeus oli poliisin tutkinnassa väittämää alempi, mutta puolustus myönsi kuljettajan olleen humalassa.

Puolustus myös muistutti, ettei yksi matkustajista käyttänyt turvavyötä ja tämä saattoi saada siksi kuolemaan johtaneet vammat.

Mies on ollut kolarin jälkeen yli vuoden ajokiellossa. Syyttäjä vaati miehelle lisäksi kuolonkolarista vähintään kolmen vuoden ehdotonta vankeutta.

Miestä syytetään törkeästä kuolemantuottamuksesta, kolmesta törkeästä vammantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

 

Kuolonkolarin humalassa ajanut mies: Ei ollut aavistustakaan, että se voi päättyä noin