Muokattavat oppikirjat maailmanluokan tuote

Muokattavien oppikirjojen odotetaan mullistavan koulumaailmaa. Suomalaisten opettajien innovaatiosta on odotettavissa on kansainvälinen läpimurto.

–Siihen pyrimme, tuumaa iClass Finland Education Networkin toimitusjohtaja Jukka Sormunen.

–Tämä on maailmanluokan tuote.

Sähköisistä oppikirjoista opettajat voivat muokata yksinkertaisesti ja nopeasti omaa opetustaan vastaavia kokonaisuuksia.

–Jos osaa käyttää blogia, osaa käyttää tätäkin, Sormunen toteaa.

Ohjelma taittaa automaattisesti ja nopeasti sivut päätelaitteen vaatimaan muotoon.

–Tekokynnys on siis nolla. Voi vain ihmetellä, kuinka blogi muuttuu kirjaksi.

Oppikirjojen pitää täyttää opetussuunnitelman tavoitteet. Innovaatiossa on mukana pieniä joustavia yrityksiä oppikirjoineen, jotka sallivat tekstiensä ja kuvien muokkaamisen.

–Opettaja pääsee editoimaan kirjoja omien pedagogisten tavoitteidensa mukaisesti. Tällä hetkellä muokattavia oppikirjoja on etenkin reaaliaineisiin.

Ohjelmistoa tukevat kaikki päätelaitteet selaimesta tai käyttöjärjestelmästä. Opettajilla ja oppilailla voi olla käytössään keskenään erilaiset laitteet.

–Kirjat toimivat pöytätietokoneella, läppärillä, tabletilla, älypuhelimella ja jopa televisiossa.

Kiinnostusta ympäri maailman

Muokattaville oppikirjoille ei ole tiedossa varteenotettavia kilpailijoita. Kiinnotusta tuotteeseen on ollut ympäri maailman, esimerkiksi Kiinassa.

Kuopiossa kehitettyä järjestelmää käyttää tällä hetkellä 50 oppilaitosta, jotka ovat peruskouluja, lukioita ja avointa yliopisto-opetusta tarjoava Snellman kesäyliopisto. Koulujen kirjahankinnat ovat kalliita. Näihin uppoaa vuosittain kymmeniä tuhansia euroja koulun koosta riippuen.

–Muokattava oppikirja maksaa noin 10 euroa, kun perinteinen kirja maksaa esimerkiksi 22 euroa.

Yksinkertaistaen muokattavat oppikirjat sijaitsevat pilvipalvelimilla, joita kautta opettajat muokkaavat kirjoja helppokäyttöisten ohjelmistojen avulla.

Sähköiset oppikirjat julkaisee e-Oppi Oy OnEdu.fi-formaatissa. Oppilaitoksilla on mahdollisuus myös kytkeä palvelu Zine-julkaisujärjestelmään.

Jukka Sormunen on virkavapaalla Kuopion klassillisen lukion rehtorin tehtävästä.