Nettipoliisi Marko Forss sivuun poliisin vihapuhetutkinnan johdosta

Rikoskomisarioksi maaliskuussa ylennetty Marko Forss ei jatka Helsingin poliisilaitoksen vihepuhetutkintaryhmän tutkinnanjohtajana. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio on siirtänyt Forssin sivuun tehtävästä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle kertomalla, ettei Forss jatka vihapuhetyöryhmän johtajana. Savon Sanomien tietojen mukaan kyse on kuitenkin työryhmän sijasta poliisin uudesta tutkintaryhmästä, jonka tutkinnanjohtajaksi Forss nimitettiin keväällä.

Sisäministeriö, ministeri ja poliisijohto ovat viime kuukausina kertoneet laajalti julki, että poliisi puuttuu nykyään vihapuheeseen ja asialle vihdoin tehdään jotain. Poliisi sai myös tätä varten lisää rahaa, jolla Helsingin poliisilaitokselle perustettiin valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä. Tarkoitus oli, että se tutkii valtakunnallisesti merkittäviä netin vihapuhetapauksia ja muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tehdyt rikosilmoitukset.

Tutkintaryhmän tutkinnanjohtajan asenteisiin liittyvät epäselvyydet ovat kova kolaus ryhmän imagolle ja uskottavuudelle.

Forss on esiintynyt viime vuosina julkkispoliisina eli hän tuli tunnetuksi ensimmäisenä nimellään ja kasvoillaan esiintyneenä nettipoliisina. Hän on esiintynyt laajalti julkisuudessa nettirikoksiin erikoistuneena Fobbana.

Viikonloppuna Longplay-media kertoi uutisjutussaan poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä, jossa oli julkaistu myös poliisien rasistisia kommentteja kuten pilkkakommentti turvapaikanhakijan itsemurhayrityksestä. Ryhmäläiset jakoivat myös useita vihasivustojen linkkejä ja kommentoivat niitä innokkaasti.

Forss oli toiminut ryhmän moderaattorina eli keskustelun valvojana siihen asti, kunnes ryhmän rasistisimmista kommenteista oli vuotanut tietoa jo ulkopuolisille viime huhtikuussa.

Ryhmän viesteistä otettujen kuvakaappausten mukaan Forss jättäytyi vasta tästä vaiheessa moderaattorin tehtävästä pois vetoamalla mahdolliseen julkisuushaittaan, ei rasistisiin viesteihin.

Kertoiko salaista tietoa ryhmään?

Longplayn julkistamasta kuvakaappauksesta sai myös kuvan, että Forss oli tutkinnanjohtajana saanut tiedon, kuinka poliisille oli tutkintapyyntöä varten tuotu tietoa juuri tämän FB-ryhmän rasistisista kommenteista. Forss kuitenkin kertoi tästä työssään saamastaan salassapidettävästä tiedosta ryhmälle eli käytännössä varoitti ryhmää rikosilmoituksen vaarasta.

Poliisilla ei lähtökohtaisesti ole oikeutta kertoa työssään saamaansa alkutietoa esitutkinta-asioista eteenpäin yksityisessä Facebook-profiilissaan.

Savon Sanomien tietojen mukaan monet kokeneet poliisit ovat närkästyneet siitä mahdollisuudesta, onko uuden vihapuhetutkintaryhmän saamista tutkintapyynnöistä vuodettu heti tietoa muille, jopa ilmoitusten kohteille.

Lisäksi kuvakaappauksen mukaan Forss jakoi ryhmäläisille väärää tietoa siitä, mitä sananvapaus tarkoittaa poliisin mahdollisuuksille kommentoida asioita esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Asia tutkitaan

Forss on aiemmin jo vuonna 2013 saanut eduskunnan oikeusasiamieheltä huomautuksen rasistisesta viestistään Twitter-palvelussa. Oikeusasiamiehen mukaan Forssin kirjoitukset romaneista olivat huonosti harkittuja ja epäasiallisia.

Poliisien FB-ryhmän kirjoitusten osalta asian selvittely on kesken. Poliisihallitus on ilmoittanut siirtävänsä asian valtakunnansyyttäjänvirastoon arvioitavaksi, onko asiassa tarpeen käynnistää esiselvitys tai esitutkinta.

Savon Sanomien tietojen mukaan suurin osa kyseisessä Facebook-ryhmässä olevista poliiseista ei ole osallistunut rasistiseen keskusteluun tai ihannoinut vihasivustojen artikkeleita.

Kommentti: Kohu poliisista paljasti kaksi isoa huolenaihetta

Esimiehet puuttuneet jo poliisien käyttäytymiseen somessa - useita puhutteluja pidetty

Long Play: Poliisit pilkkasivat itsemurhaa yrittänyttä salaisessa FB-ryhmässä