Nuoren matkailijan vinkit Budapestiin

Unkarin pääkaupunki Budapest tarjoaa aktiviteetteja monenlaiselle matkaajalle. Seuraavia nähtävyyksiä ei kannata jättää väliin.

1. Linnavuori

Yksi Budapestin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Budan puolella sijaitseva linnavuori, jossa voi tutustua keskiaikaisiin rakennuksiin ja muistomerkkeihin. Vuorella on niin historiallisesti kuin arkkitehtuurisesti merkittäviä rakennuksia, joihin lukeutuvat muun muassa Kalastajalinnake, Budan linna ja Matiaksen kirkko. Ylös vuorelle pääsee bussilla tai kävellen, mutta nopein ja erikoisin tapa on mennä köysiratavaunulla. Kaupunginosassa on myös kahviloita, joissa voi maistaa palan herkullista kakkua sekä pieniä putiikkeja.

2. Andrássy-katu

Budapestin suurimmalla bulevardilla, Andrássy-kadulla, on jatkuvasti sykettä. Sen varrella sijaitsee luksusliikkeitä, kahviloita ja lukuisia kulttuurikeskuksia, kuten Unkarin valtionooppera. Andrássy-kadulta löytyy myös Terrorin talo -museo. 2,5 kilometriä pitkä katu johtaa suoraan Sankarien aukiolle ja Városligetin puistoalueelle.

3. Kylpylät

Kylpylöissä käynti antaa hieman vaihtelua kiireiseen turistielämään. Széchenyin kylpylä on yksi Euroopan vanhimmista kylpylöistä ja rakennettu uusbarokkityyliin koristeellisesti. Ulkoaltaat ovat melkein 40-asteisia ja auki ympäri vuoden – sisäaltaista taas löytyy niin kylmävesialtaita kuin urheilualtaitakin. Hierontoja ja jalkahoitoja on saatavilla lisämaksusta.

4. Tonavan valot

Tonava-joen varrella ja sen silloilla on iltaisin kauniit valaistukset, joita pääsee ihailemaan Linnavuorelta ja Gellért-vuorelta tai tekemällä iltalenkin joen rantaan. Tonava-joessa kulkee myös lukusia risteilyaluksia, joissa voi joko tutustua Budapestiin nauttien hyvästä ruuasta tai matkustaa vaikka Wieniin. Myös juhlimisen ystäville on olemassa laiva, jossa voi tanssia aamun pikkutunneille saakka.

Hyvä pitää mielessä

Unkarin valuutta on forintti, jonka kanssa täytyy olla varovainen, sillä yksi euro vastaa noin 300 forinttia.

Kätevintä on ladata valuuttamuunnin kännykkään, jonka avulla voi suoraan muuntaa summia välttääkseen huijatuksi tulemisen.

Ravintoloissa ei yleensä tarvitse jättää tippiä, sillä 10 prosentin palvelumaksu lisätään automaattisesti laskuun. Halutessaan summan voi kohteliaasti pyöristää ylöspäin.

Kuukauden opiskelijalippu julkisiin liikennevälineisiin on halvempi kuin kolmen päivän turistilippu. Opiskelijakorttia kannattaa siis vilauttaa ostaessa joukkoliikenteen lippua – ei ole väliä, millainen opiskelijakortti on kyseessä.

On tavallista, ettei asiakaspalvelu ole välttämättä sujuvaa englanniksi, vaikka liikuttaisiinkin vain kaupungin keskustassa.

Lentokentältä pääsee vaivattomasti julkisilla keskustaan saakka. Puolivälissä matkaa lentokenttäbussista täytyy vaihtaa metroon, mutta vaihtopysäkillä on onneksi hyvin selkeät opasteet metron löytämiseen.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

"Erikoista, ettei museolla ollut minkäänlaista ikärajaa"

”Me nuoret rakastamme rauniobaareja”