Nuoret hirvet sekoilivat talojen keskellä Kuopiossa

Poliisi ja metsästäjät jäljittivät Kuopion eteläpuolella maantiellä ja kiinteistöjen pihoissa nähtyjä hirviä tiistaina.

Kaksi hirveä nähtiin Leväsellä aamulla työmatkaliikenteen aikaan. Paikalle hälytettiin poliisit, koska pelkona oli, pääsevätkö hirvet vilkasliikenteiselle moottoritielle.

Toinen hirvistä poistui ilmeisesti Vuorilammin-Neulamäen suuntaan moottoritien alikulun kautta eikä siitä tehty enää havaintoja.

Toisesta hirvestä poliisit tekivät useita näkö- ja jälkihavaintoja Leväsellä ja Särkilahdessa. Eläin lähti ilmeisesti uiden Särkilahden kautta Rauhalahteen päin.

Hirveä jäljitettiin useita tunteja, mutta jäljillä kulkeminen päätettiin päivällä.

Jos eläin jatkaa matkaansa etelään, sille on monia suojaisia metsäalueita Leväsellä, Keilankannassa ja Petoselta etelään. Alueilla elää hirviä normaalistikin.

Ongelmia tulee, jos hirvi pyrkii Särkiniemestä pohjoiseen kuten Kumpusaareen tai Kuopionlahdelle. Aiempina vuosina hirvet on jouduttu lopettamaan, jos ne tulevat keskustan eteläreunalle, sillä alue on taajaan asuttua ja hirvet ovat vauhkoontuneet jouduttuaan autoliikenteen, aitojen ja asutuksen puristuksiin.

Jos hirvet poistuvat metsään, niiden perään ei lähdetä eikä niitä ole tarve ampua.

Hirvet ovat alkukesäisin nykyään jokavuotinen riesa Kuopiossa. Kun emät karkottavat viime vuoden vasojaan, ylivuotiset vasat toikkaroivat herkästi myös liian lähelle asutusta.

Ely-keskus ja kaupunki ovat poistaneet hirviongelman takia puuston Kuopion eteläisen moottoritien piennarluiskista, etteivät nuoret hirvet voi enää jäädä asumaan ja piilottelemaan niihin puskiin hirviaidan viereen.

Lisäksi puiden ja puskien poisto moottoritien pientareilta auttaa havaitsemaan entistä paremmin ajoissa, jos hirvi pyrkii tielle ajoväylälle.

Hirvi toikkaroi moottoritiellä - nopeusrajoitusta laskettiin

Nuori hirvi harhaili kaupungilla Kuopiossa

Poliisi ampui kaksi kaupungille eksynyttä hirveä

Poliisi lopetti kolme hirveä Kuopiossa

Hirvien suojapuskat saavat kyytiä

Hirviä hiippaili taas Kuopion asuinalueilla

Hirviä taas tiellä eri puolilla Kuopiota

Poliisi: Varo kouhottavia hirviä!