Nuoret huumekauppiaat yrittivät tehdä ison tilin - vankeutta yli 8 vuotta

Hovioikeus korotti merkittävästi netistä huumeita tilanneiden ja edelleen Suomessa levittäneiden nuorten aikuisten tuomioita.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Robin Haddadin, 26,  törkeästä huumausainerikoksesta 8 vuodeksi ja 10 kuukaudeksi vankeuteen. Käräjäoikeus oli tuominnut hänelle vankeutta 7,5 vuotta.

Ville Outila, 20, tuomittiin vankeuteen 5 vuodeksi ja 8 kuukaudeksi. Käräjäoikeus oli tuominnut hänelle viisi vuotta vankeutta.

Kolmas päätekijä Serita Outila, 21, tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet vankeuteen kuudeksi vuodeksi.

Tulli paljasti postilähetykset

Tulli paljasti kolmikon laajan huumekaupan viime vuonna. Toiminnassa oli kyse siitä, että nuoret huumekauppiaat tilasivat netin anonyymin Tor-verkon kautta huumausaineita tai niiden raaka-aineita Suomeen ja myivät huumeita eteenpäin.

Salakuljetuksessa erikoista oli, että suuri osa huumeista toimitettiin Hollannista Suomeen esimerkiksi nallen ja palapelien sisälle piilotettuina. Huumelähetykset tulivat Suomeen pikakuriiriyritysten tai postin kautta.

Valmistivat itse myyntieriä

Oikeuden mukaan Haddad ja Serita Outila olivat sopineet huumeiden tilaamisten aloittamisesta loppuvuonna 2014. Outila sopi seuraavana kesänä, että toimintaan tuli mukaan myös hänen avopuolisonsa, kun tämä pääsi kesällä armeijasta.

Porukan toiminta oli ammattimaista. He tilasivat Suomeen muun muassa amfetamiiniöljyä ja valmistivat siitä itse amfetamiinia myyntiin. Lisäksi he hankkivat pillerikoneen Outiloiden asuntoon niin, että he saivat tehtyä ekstaasitabletteja kidemäisestä MDMA-jauheesta.

Huumeet myytiin katukauppaan useille paikkakunnille.

Tulli sai isot erät takavarikkoon

Tullin rikostutkinta käräytti porukan keväällä 2016. Tutkinnassa saatiin näyttö huumemääristä, pillerikoneen hankinnasta ja muusta varustautumisesta huumekauppaan kuten vakuumipakkausten tekovälineistä.

Tulli iski porukan toimintaan niin, että tulli sai takavarikoitua neljä peräkkäistä porukalle Hollannista tullutta lähetystä. Niistä viranomaiset saivat Suomessa takavarikkoon jopa yli 10 000 ekstaasitablettia, kokaiinia, merkittävän määrän amfetamiiniöljyä sekä lähes puhdasta MDMA- eli ekstaasikidejauhetta.

Porukalta takavarikoiduista viesteistä ilmeni, että ensin he olivat toimineet jakosuhteella 70/30 eli Haddad oli saanut 70 prosenttia voitoista. Myöhemmin ryhmä muutti kuitenkin rikoshyödyn jaon niin, että Haddad sai puolet ja Outilat puolet.

Tulli arvioi esitutkinnassaan, että kolmikko oli ehtinyt levittää katukauppaan noin 860 000 euron arvosta huumeita.

Kolmikolla oli kuitenkin ollut myös hankinnoissaan kuluja. Käräjäoikeus päätyi siihen, että huumekauppiaiden on maksettava valtiolle saamaansa rikoshyötyä reilut 123 300 euroa.

Syyttäjä vaati kolmikon tuomioihin korotuksia, sillä käräjäoikeus oli alentanut tuomioita katsottuaan syytettyjen auttaneen itse rikostensa selvittämisessä.

Hovioikeus katsoi, että porukka oli selvittänyt osin tekojaan, mutta toisaalta kyse oli ollut erittäin suurista määristä vaarallisia huumeita, pitkäkestoisesta teosta ja huumekaupan syynä oli ollut silkka ansaitsemistarkoitus.

Hovioikeuden mukaan Haddad olisi ilman rikostensa selvittämistä tullut tuomita maksimirangaistukseen, kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Hovioikeus katsoi, että myös Outilat olisivat saaneet vielä kovemmat tuomiot, mutta olivat itse auttaneet tekojensa selvittämisessä.

Nuorelle huumekauppiaalle 10 vuotta vankeutta ja 45 000 euroa valtiolle

Suomen suurimman nettihuumekaupan pitäjille pitkät vankeustuomiot

Törkeissä huumerikoksissa jopa 55 prosentin kasvu Itä-Suomessa