Nuori mies myi netissä aseita ja huumeita - kaveri varasti Puolustusvoimilta patruunoita

Nuori mies myi netissä aseita ja huumeita viime ja toissa vuonna. Aseisiin hänellä ei ollut minkäänlaisia lupia, vaan hän rakenteli ja korjaili niitä toimintakuntoisiksi asuntonsa saunaan rakennetussa verstaassa Espoossa.

Rikosvyyhtiä tutkittaessa selvisi useiden nuorten miesten porukka, joka yhdessä hankki huumeita ja luvattomia lääkkeitä ulkomailta tilaamalla. Lisäksi nuoren miehen kaveri oli varastanut varusmiespalveluksensa aikana patruunoita Puolustusvoimilta.

Hovioikeus vahvisti Miika Huovilalle, 21, vastikään neljän vuoden vankeusrangaistuksen törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta, neljästä huumausainerikoksesta ja kolmesta salakuljetuksesta.

Huovila vaati hovioikeudessa huomattavasti lievempää tuomiota, kun taas syyttäjä vaati Huovilalle ankarampaa rangaistusta ja tuomiota myös toisesta törkeästä huumausainerikoksesta.

Hovioikeus joutui äänestämään Huovilan yhden rikoskumppanin tuomiosta. Hovioikeus piti Niko Korlinin, 20, vankeustuomion voimassa. Hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta, salakuljetuksesta, huumausainerikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Yksi hovioikeudenneuvos olisi tuominnut Korlinin myös kahdesta muusta salakuljetuksesta – niin kuin syyttäjä oli vaatinut.

Hankkivat tuhansia huumelääkkeitä

Oikeuden mukaan Huovila ja Korlin tilasivat ulkomailta Suomeen noin 25 000 käyttöannosta huumaavia bentsodiatsepiini-lääkkeitä. 22-vuotias mies antoi nimensä miesten käyttöön, joten porukka tilasi huumeet 22-vuotiaan miehen nimellä ja hänen isänsä osoitteella.

Toisella kertaa Huovila tilasi 22-vuotiaan miehen luvalla tämän nimissä 500 tabletteja huumaavia pami-lääkkeitä sekä erään vieraan miehen nimellä kahdessa eri erässä yli 3 500 tablettia huumaavia lääkkeitä nettikaupasta Suomeen.

Huumeiden tilaamiseen ulkomailta käytettiin 22-vuotiaan miehen isän osoitteen lisäksi muun muassa erään miehen mummon kotiosoitetta.

Tekivät postilaatikoilla valeosoitteita

Huovilan saunassa Korlin oli rakentamassa myös postilaatikoita. Niitä he veivät itse keksimiinsä osoitteisiin Espoossa saadakseen ulkomailta tilatut lähetykset osoitettua niihin. Itse tehtyihin postilaatikoihin tilattiin ainakin kahdella eri kerralla lakka-huumetta.

Oikeus kuitenkin hylkäsi Korlinin syytteet lakan tilaamisesta, koska katsoi, ettei postilaatikoiden rakentamisen ja rikoskumppanin todistus asiasta riittäneet tuomioon, kun Korlinin osuudesta asiaan ei ollut muuta näyttöä. Tältä osin yksi hovioikeudenneuvos jätti tuomioon eriävän mielipiteensä. Hän olisi tuominnut Korlinin myös näistä teoista.

Lisäksi Huovila ja Korlin myivät netissä Tor-verkon kautta pienen määrän amfetamiinia, jonka tunnusmerkkinä heillä oli sen värjääminen vaaleanpunaiseksi ennen myyntiä.

Huovila myös kasvatti kannabiskasveja kotonaan aseiden huoltamisen lisäksi.

Oikeuden mukaan Huovila oli pitänyt hallussaan puoliautomaattista Arsenal-kivääriä, Smith & Wesson –revolveria, yhtä toista revolveria, Browning-pistoolia, Tikka-haulikkoa sekä mittavaa määrää patruunoita. Haulikon ja patruunoita Huovila oli ehtinyt jo myydä eteenpäin.

Varusmies varasti patruunoita

Jo käräjäoikeus arvioi, että Huovilan ja Korlinin apuna häärineelle 22-vuotiaalle olisi kuulunut hänen syykseen luetuista rikoksista kahden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdoton vankeustuomio.

Oikeus kuitenkin otti huomioon korkeimman oikeuden tänä keväänä antaman uuden ennakkoratkaisun, jonka mukaan kuriirin tai muuten alemmassa asemassa olevan henkilön tuomion tulee olla alempi kuin itse päätekijän samoissa rikoksista.

Oikeus katsoi, että 22-vuotias mies oli toiminut huumeiden tilaamisessa lähinnä kuriiriin rinnastettavassa roolissa, kun oli antanut nimensä ja isänsä osoitteen varsinaisen huumetilaajien käyttöön. Hän oli suostunut tähän 500-1000 euron palkkiota vastaan per kerta.

Oikeuden mukaan miehen saama hyöty oli siis vähäinen verrattuna tilattujen huumeiden katukauppa-arvoon.

Sen takia oikeus alensi miehen rangaistusta ja tuomitsi hänet 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-rikkomuksesta, varkaudesta ja huumausainerikoksesta.

Rangaistukseen laskettiin huumeiden lisäksi se, että mies oli varusmiespalveluksessa ollessaan varastanut Puolustusvoimilta valojuova-ammuksen sekä 156 patruunaa, joista kuitenkin vain kolme oli kovia ammuksia ja loput 153 paukkupatruunoita.

Useita muitakin tuomittiin

Lisäksi oikeus tuomitsi vyyhdissä kolme 20–25-vuotiasta miestä ja yhden 23-vuotiaan naisen ehdollisiin vankeusrangaistuksiin yhteensä yhdestä huumausainerikoksesta, kolmesta salakuljetuksesta ja kolmesta huumausaineen käyttörikoksesta.

Syyttäjä vaati 23-vuotiaalle naiselle rangaistusta myös avunannosta törkeään huumausainerikokseen ja ampuma-aserikokseen, sillä hän oli tiennyt Huovilalla olevan aseita ja huumeita, ja hän oli auttanut muun muassa verstashyllyjen rakentamisesta saunaan. Oikeuden mukaan naisella ei ollut kuitenkaan ollut hallussapito- tai päätäntävaltaa huumeisiin tai aseisiin.

Oikeus tuomitsi Huovilan menettämään valtiolle 9 700 euroa rahojaan, joita häneltä löytyi käteisenä kotoa sekä bitcoineina verkkolompakosta. Lisäksi hänen on Korlinin kanssa yhdessä maksettava valtiolle 2000 euroa rikoshyötyä. Sen lisäksi Korlinin on korvatta valtiolle 300 euroa rikoksella ansaitsemaansa hyötyä.

Luvattomat aseet sekä huumekaupan paljasti Länsi-Uudenmaan poliisilaitos. Lisäksi osan salakuljetuksista tutki tulli.