Oikeus palautti takavarikoidun Jaguarin huumekauppiaalle - kova tuomio kokaiinista

Vahvaa kokaiinia Suomeen salakuljettaneen miehen kotoa löytyi kuvia ja videoita, joissa mahdollisesti kuvattiin huumeiden salakuljetusta.

Yhdellä videolla epäselvästi näkyvä mies pakkasi hotellihuoneessa jonkin paketin metallisten rekisterikilpien väliin ja sitten matkalaukkuun.

Toisella videolla mies kehuu, että ”hänellä on 12 tonnia käkkiä”. Yhdellä videolla mies sanoo, että ”kentällä oli kuumottavat paikat” eikä hän siksi kuvannut koko reissua videolle.

Kaikkien matkojen syy ei selvinnyt

Tulli epäili aineiston ja miehen matka- ja pankkitietojen perusteella, että helsinkiläinen Jan-Erik Doktar, 29, oli hakenut reissuillaan Amsterdamista Hollannista kokaiinia Suomeen jo seitsemän kertaa ennen kuin hän jäi kiinni.

Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteet seitsemästä ensimmäisestä matkasta, sillä näyttöä niiden tarkoituksesta ei saatu. Sen sijaan samana vuonna tekemästään kahdeksannesta matkasta Doktarille seurasi pitkä vankeustuomio, jota hovioikeus vielä korotti merkittävästi käräjäoikeuden antamasta rangaistuksesta.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Doktarin törkeästä huumausainerikoksesta, huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta kuudeksi vuodeksi ja kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Hovioikeus korotti tuomiota vuodella käräjäoikeudesta.

Vahvaa huumetta metallilevykätkössä

Tulli sai Doktarin kiinni viime syksynä, kun hän tuli Hollannin matkaltaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Hänellä oli laukussaan lähes kilo poikkeuksellisen vahvaa, yli 90-prosenttista kokaiinia. Aine oli jopa yli kolmenkertaisesti vahvempaa kuin mitä Suomessa yleensä takavarikoidaan.

Ennen matkaa Doktar oli nostanut mukaansa 11 000 euroa rahaa eli tuomion mukaan hän oli rahoittanut huumehankintansa itse, eikä suinkaan ollut kenenkään kuriiri.

Huumeet oli pakattu laukkuun paketteihin metallilevyjen ja sitten kannettavien tietokoneiden väliin, mutta se ei estänyt tullia paljastamasta huumeiden salakuljetusta.

Kun tulli meni Doktarin kanssa kotietsinnälle tämän vuokra-asuntoon, vangittu Doktar karkasi ja katosi kaupungille. Hänet etsintäkuulutettiin ja löydettiin vasta kuusi päivää myöhemmin.

Syytetty vetosi lavastukseen

Asunnosta löytyi pieniä määriä ekstaasia ja kannabista, useita kännyköitä ja sim-kortteja, luvattomia patruunoita sekä kaksi luvatonta käsiasetta: CZ75- ja Bayard-pistoolit.

Tutkinnan aikana mieheltä otettiin 1420 euroa käteistä rahaa takavarikkoon. Lisäksi syyttäjä vaati mieheltä jopa 350 000 euron edestä omaisuutta vakuustakavarikkoon kaikista mahdollisesta kahdeksasta törkeästä huumerikoksesta.

Syyttäjä vaati myös Doktarin omistamaa Jaguar-henkilöautoa menetettäväksi valtiolle, koska katsoi Doktarin hankkineen sen huumekaupparahoilla.

Syyttäjän mukaan Doktar oli tammi-elokuussa käynyt yhdeksän kertaa Hollannissa ja varannut lentoliput joka kerta vai muutama päivä ennen lentoa. Lisäksi hänet oli tuomittu huumausainerikoksesta Ranskassa vuonna 2015.

Syyttäjän mukaan syytteitä tukivat myös hänen muistikortiltaan löytyneet kuvat ja videot, jotka viittasivat huumeidenhakumatkoihin ulkomailta.

Hovioikeudessa Doktar puolestaan vetosi siihen, että joku oli laittanut huumeet hänen laukkuunsa. Lisäksi hän epäili kuulustelijansa lavastaneen hänet.

Hän myös kiisti asuneensa vuokra-asunnossaan ja sanoi sitä käyttäneen jonkun toisten. Lisäksi hän kiisti kokaiinin edes olevan huumetta.

Hovioikeus katsoi, ettei asiassa jäänyt epäilyä, kuinka Doktar oli hankkinut kokaiinia, erittäin vaarallista huumetta, Hollannista Suomeen.

Oikeus kumosi takavarikot Doktarin autosta ja rahoista. Koska hänet tuomittiin vain takavarikoidusta huume-erästä eikä aiempien, epäselvien matkojen vuoksi, hänelle ei määrätty mitään korvausvelvollisuutta rikoshyödystä.

Doktar passitettiin Vantaan vankilaan.

Hänelle on tulossa tuomiota lisää kahdesta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta Helsingissä ja Joutsassa Keski-Suomessa.

Doktar kaahasi Helsingin kaupunkialueen läpi moottoripyörällä kovimmillaan jopa ainakin 180 kilometrin tuntinopeutta syksyllä 2015. Hän videoi koko rajun kaahailun, ja se herätti laajan kohun netissä.

Käräjäoikeus on tuominnut Doktarille jo puoli vuotta vankeutta lisää liikennerikosvyyhdestä, mutta tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tulli takavarikoi uutta N-Bomb -huumetta - oikeuden mukaan aine hengenvaarallista

Hovioikeus: Huumekuriirin auton tai osan sen arvosta saa määrätä valtiolle

Mies nieli jopa 120 huumehivakkaa - tulli pysäytti huumekuriirin Suomessa

Huumekauppiaat yrittivät yli tunnin ajan harhauttaa tullia jäljiltään

Entiset vangit pyörittivät huumekauppaa - äiti oli värvännyt poikansa mukaan bisnekseen

Nuorelle huumekauppiaalle 10 vuotta vankeutta ja 45 000 euroa valtiolle

Suomen suurimman nettihuumekaupan pitäjille pitkät vankeustuomiot