Pelastusopisto lisää opetukseen varautumista terrorismiin – oppilaat pyysivät lisää tietoa

Pelastusopisto lisää pelastajien koulutukseen varautumista terroristi-iskutyyppisiin nopeasti eteneviin väkivallantekoihin.

Opisto päätti reagoida nopeasti Turun puukotuksiin, joita poliisi tutkii parhaillaan terroristisina väkivaltarikoksina.

Ambulansseissa työskentelevät ensihoitajat ovat usein ensimmäisten joukossa tapahtumapaikalla. Lisäksi palomiehiä voidaan hälyttää paikalle myös pelastustehtäviin poliisin tueksi.

– Ensihoidon koulutuksessa käydään jo nyt läpi, miten uhkatilanteissa toimitaan. Opettajilta ja opiskelijoilta nousi esiin kuitenkin tarve käydä asiaa läpi enemmän niistä näkökulmista, miten pelastajat turvaavat oman työturvallisuutensa, mutta myös, miten he pystyvät tilanteissa tukemaan toisen viranomaisen toimintaa, Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen kertoo.

– Turun tapaus herätti välittömästi keskustelua asiasta ja opettajakunnasta tuli aloite järjestää luento- ja opetustapahtuma aiheesta, jossa ammatillista toimintaa tilanteessa voidaan käydä läpi. Etsimme parhaillaan tapahtumaan sopivaa puhujaa.

Parviainen sanoo, ettei Turun isku varsinaisesti yllättänyt häntä, sillä viranomaiset ovat varautuneet jo pitkään vastaavan voivan tapahtua Suomessakin.

– Turun tapahtumat kuitenkin konkretisoivat asian varmasti monille, että näin voi oikeasti sattua Suomessakin. Kyse oli kaikkiaan dramaattisesta tilanteesta.

– Tapaus korostaa myös moniviranomaistoiminnan merkitystä. Myös päällystöopinnoissamme työturvallisuutta ja moniviranomaistoimintaa tullaan varmasti käymään läpi aiempaa enemmän.

Parviaisen mukaan Pelastusopiston opiskelijat ovat keskustellet tapahtumista vilkkaasti koko viikon.

– Opiskelijoilla on herännyt paljon ajatuksia tilanteesta. Yksi esiin tullut näkökulma on ollut se, miten tällaisen tilanteen jälkeen toimitaan ja miten se voi vaikuttaa itseen.

Pelastusalalla on huomattu, että esimerkiksi pieniin lapsiin kohdistuneet vakavat onnettomuudet ovat erityisen koskettavia myös pelastajille.

– Jos väkivallanteko kohdistetaan lapsiin ja naisiin, se voi osua erityisesti myös auttajiin, Parviainen pohtii tilanteen purkamisen tarpeita.