Piispa Jari Jolkkonen selvitti: "Yhtään piilottelutapausta ei tullut ilmi"

Evankelisluterilaisessa kirkossa ei löydy merkkejä siitä, että seurakunnat piilottelisivat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä. Näin sanoo Kuopion piispa Jari Jolkkonen, joka on selvittänyt asiaa oman hiippakuntansa kirkkoherroilta ja kysynyt tietoja myös muilta piispoilta Suomessa.

– Yhtään piilottelutapausta ei tullut ilmi, Jolkkonen kertoo.

Hän on keskustellut myös johtavien maahanmuutto- ja poliisiviranomaisten kanssa, eivätkä hekään tienneet tällaisista tapauksista.

Jolkkonen myöntää, että on mahdollista, että yksittäiset kansalaiset ovat oma-aloitteisesti näin tehneet.

– Jos heitä on, ovat he laskettavissa yhden käden sormilla.

Jolkkonen ryhtyi selvittämään asiaa, koska sanoo oman ärsytyskynnyksensä ylittyneen julkisesta keskustelusta, jossa kirkkoa syytetään.

– On kyselty milloin kirkko lopettaa paperittomien piilottelun ja toiset ovat heristäneet sormea, että kirkon pitää alkaa noudattaa lakeja, Jolkkonen kertaa.

Hänen mielestään jotkut poliitikot saattavat lähteä tällaiseen keskusteluun, koska haluavat hillitä kannattajiensa valumista halla-aholaisiin.

– On ikävä yllätys, että jotkut virkamiehet ja poliitikot haluavat heittää varjoja kirkon auttamistyön päälle. Kummastelen tätä.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) totesi syyskuun alussa, että kaikkien instituutioiden on noudatettava Suomen lakia, myös kirkon.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi muutamaa päivää myöhemmin, että kirkko ei saa estää viranomaisia panemasta toimeen lainvoimaisia päätöksiä.