Poliisi: Aarnion nimen kertonut pelkäsi ja halusi turvaa

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Esa Grönlund kertoi Helsingin hovioikeudessa todistajana, että Jari Aarnion rikoskumppanina käräjäoikeudessa tuomittu nainen, Mari Romano, pelkäsi Aarnion nimen kertomisen jälkeen.

Grönlundin mukaan nainen pelkäsi esitutkintavaiheessa puhua poliisin kanssa.

- Aarnio oli halunnut hänen kontaktiensa kautta suuria määriä hasista. Kun Romano oli maininnut Aarnion näin nimeltä, hän pelkäsi, mitä siitä seuraa, Grönlund kertoi Helsingin hovioikeudessa torstaina.

Aarnio-vyyhdin tutkinnanjohtajan, kihlakunnansyyttäjän Jukka Haaviston mukaan Romano kertoi pelänneensä, mitä Aarniosta kertominen tarkoittaisi hänelle ns kongeilla eli mitä toiset rikolliset hänestä puhuisivat ja miten asiaan suhtautuisivat.

- Hän toi huoltaan esiin turvallisuudestaan.

Tutkinnanjohtajana laajassa Aarnio-vyyhdissä toimineen Grönlundin mukaan naisen puheet käynnistivät laajan pyörityksen, jota on sittemmin käsitelty eri oikeusasteissa.

Romano itse on kiistänyt koskaan pelänneensä Aarniota.

Romanon kertomuksia Aarniosta ja ystävästään leppävirtalaisesta Seija Kortekallio-Lammesta käytettiin yhtenä merkittävänä näyttönä heitä vastaan.

Romanolla itsellään oli laajat verkostot Hollantiin sekä Suomessa perinteisiin hasisporukoihin. Hän on aiemmin asunut myös Etelä-Savossa ja ollut huumerikoksista epäiltynä Savossa.

"Laillinen soluttautuja"

Romanon puolustus vaatii Romanon kuulusteluja kokonaisuudessaan tai osin hyödyntämiskieltoon, koska katsoo, että niitä on kirjattu väärin eikä naisen avustaja ollut kykenevä valvomaan kuulusteluja esimerkiksi oman päihtymistilansa vuoksi.

KRP:n pääkuulustelija osti naiselle esitutkinnan ja oikeusprosessin alun ajan ruokaa, alkoholijuomia, kännyköitä ja muita etuukisa.

Poliisit myös tapasivat naista kuulustelujen ulkopuolella.

Grönlundin mukaan hänkin tapasi Romanon pääkuulustelijan pyynnöstä. Syynä oli se, että Grönlundin mukaan Romano oli katsonut olleensa Aarnion "laillinen soluttautuja".

Grönlundin mukaan hän halusi tarkennuksia, mitä tällä tarkoitettiin. Grönlund kertoi, että hän ymmärsi Romanon käsittäneen olleensa mukana hasiskuvioissa niin, että samalla Aarnio paljasti kovempiin huumeisiin liittyviä rikoksia.

Rikostutkinnan sijasta todistajansuojelua

Grönlund kertoi myös, että Romanolle oli esitelty ja valmisteltu todistajansuojeluohjelmaa. KRP:n todistajansuojelua hoitava poliisi oli tavannut Romanon ja hänen avustajansa ja käynyt suojeluohjelmaa myös jo läpi.

KRP:ltä ei ole kysytty oikeudenkäynneissä, miten todistajansuojelu soveltuisi henkilöön, jota epäillään ja jonka osalta pitäisi tutkia myös törkeitä huumausainerikoksia.

Syyttäjä Haavisto puolestaan hovioikeudessa torstaina kiisti, että Romano olisi ollut todistajansuojelussa.

- Tutkinta ei voi sellaista edes luvata.

Haaviston mukaan todistajansuojelu on järeä prosessi, josta päättää KRP:n päällikkö.

Puhutteluista eri käsityksiä

Grönlundilta kuultiin hovioikeudessa myös, kuinka hän puolusteli KPR:n tekemiä epävirallisia puhutteluja.

- Puhuttelun tarkoitus ei ole mennä syvälle.

Hänen mukaan epäiltyjäkin voidaan puhuttaa alustavasti eri asioista, mutta silloin ei saa "mennä ytimeen"

- Alustavan puhuttelun tarkoitus on saada käsitys, mitä on tapahtunut ja miten tämä henkilö on mukana ja onko mukana.

- Varsinaisessa kuulustelussa mennään syvälle asiaan, Grönlund selitti eroa.

Grönlund myös kertoi, että "alustavia puhutteluja" voidaan tehdä milloin tahansa pitkänkin prosessin aikana törkeästä huumerikoksta epäillyn kanssa, jos asiassa tulee jotain uutta ilmi.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi ihmetteli voimakkaasti, miten KRP toistuvasti kiertää asianajajan mahdollisuuden olla paikalla.

Puolustusasianajajat laskeskelivat, että KRP olil tehny rikoksista epäillylle naiselle ilman asianajajaa "alustavia puhutteluja" 1,5 vuoden ajan.

Leppiniemi on myös toistuvasti ihmetellyt, miksi KRP kuvasi kaikki Aarnion kuulustelut, mutta ei yhtään Romanon kuulustelua.

Grönlundin mukaan Romanon kuulusteluista yhtäkään ei saatu kuvattua tai nauhoitettua, koska KRP:n kamerasalkut kuulustelujen tallentamista varten olivat menossa.

- Nyt kamerasalkkuja on hankittu lisää!

Syyttäjä: Poliisi toimi rumasti - ja epäilty vedätti poliisia

Aarnio-vyyhti: Asianajaja joi poliisiautossa oluita – pohjalla humalat Kuopiosta

Aarnio-oikeudenkäynti: Poliisi ja asianajaja todistivat ristiriitaisesti

Aarnio-vyyhti: Naista kuulusteltiin heti läheisen kuoleman jälkeen

Aarnio-tutkintaryhmästä tehty rikosilmoituksia - epäillään kuunnelleen luvatta asianajajaa

Jengipomon puolustus: Aarnio saattoi olla huumekaupan suojelija maksua vastaan

Aarnion oikeudenkäynti hovioikeudessa alkaa – käsittelyjärjestys uusiksi

Aarnio-vyyhti: Tutkintaryhmä antoi puolustukselle väärää tietoa tutkinta-aineistosta

Aarniolla oli suhteita huumerikollisiin ainakin koko 2000-luvun ajan

Aarnio-oikeudenkäynnin muut tuomitut valittivat julkisuudesta ja pitkästä kestosta