Poliisi irtisanoi Aarnion työkaverin - jäi tuomiotta, mutta luottamuspula oli iso

Poliisi on erottanut Jari Aarnion työkaverina työskennelleen rikosylikonstaapelin.

Helsingin poliisilaitoksella rikostiedustelussa ja -tutkinnassa työskennellyt mies irtisanottiin perjantaina luottamuspulan vuoksi.

Tapaus on harvinainen, sillä mies oli syytettynä virkarikoksista Aarnion pääoikeudenkäynnissä, mutta Helsingin käräjäoikeus ei tuominnut häntä mistään, vaan hylkäsi kaikki syytteet. Mies irtisanottiin silti esitutkintaan ja oikeudenkäyntiin liittyvien tapahtumien vuoksi.

Käräjäoikeus otti tuomiossaankin kantaa miehen luotettavuuteen. Oikeus katsoi miehen puhuneen oikeudenkäynnissä tavoilla, joita oikeus piti epäuskottavina.

Mies puolusti oikeudenkäynnissä kertomuksillaan voimakkaasti Aarniota, joka sittemmin tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen vakavista huume- ja virkarikoksista.

Lisäksi rikosylikonstaapeli yritti voimakkaasti puolustaa jo aiemmin isossa hasistynnyrijutussa tuomittua pitkän linjan rikollista, jonka kerrottiin toimineen myös Helsingin huumepoliisin tietolähteenä.

Helsingin poliisilaitoksen ratkaisun mukaan mies on soveltumaton poliisin tehtäväänsä, joten hänet irtisanotaan kuuden kuukauden määräajalla, mutta lisäksi myös pidätetään virasta irtisanomisajaksi niin, ettei hän voi irtisanomisaikanakaan olla poliisin töissä.

Poliisilaitos totesi kuulemisen jälkeen, että rikosylikonstaapeli oli omalla toiminnallaan pyrkinyt tekemään mahdottomaksi toimintansa valvonnan ja jälkikäteiskontrollin paljastavassa rikostutkinnassa.

Hän oli esimiestehtävässä ja työssä, joka edellyttää luottamuksellisuutta. Silti sekä käteisnostoissa, autojen käytössä, puhelinhankinnoissa sekä ennen kaikkea hänen käyttäytymisessään oikeudessa oli vakavia epäselvyyksiä.

Poliisilaitos ei moittinut sitä, miten mies puolustautui itse syytettynä, vaan miten epäluotettavasti hän puhui oikeudessa muiden henkilöiden asioita käsiteltäessä.

Tämän kaiken perusteella poliisilaitos katsoi miehen vakavasti vaarantaneen luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Aarnio ja toinen tuomittu menettäneet aiemmin virkansa

Jo aiemmin Aarnio tuomittiin menettämään virkansa.  Myös Aarnion apurina toiminut toinen rikosylikonstaapeli tuomittiin 3,5 vuodeksi vankeuteen virkarikoksista. Hänkin menetti tuomion takia virkansa.

Nyt irtisanottu mies on ensimmäinen Aarnio-vyyhdissä ilman langettavaa tuomiota irtisanottu poliisi. Rikosylikonstaapelilla oli pitkä työura Helsingin huumepoliisissa. Hän on ollut tutkinta- ja oikeudenkäyntiajasta jo osan virasta pidätettynä.

Aarnio-pääoikeudenkäynnin tuomioissa on vielä valitusaika meneillään. Ennakkotiedon mukaan syyttäjät, kaikki tuomitut ja osa asianomistajista on ilmaissut tyytymättömyytensä tuomioihin ja aikoo valittaa niistä hovioikeuteen.

Esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä tuli ilmi, etteivät Aarnion rikolliset toimet olleet tarkemmin kovinkaan monen tiedossa, mutta hänellä oli muutama apuri lähityötovereissaan.

Aarnio-oikeudenkäynnissä oli keksittyjä tarinoita: Veiko, rahalavastus ja puhelinten piilopaikka

Käräjäoikeus myönsi Aarnio-päävyyhdin valituksiin pitkän lisäajan

KKO: Aarnion petostuomio voimaan - myös Trevocin johtajat vankilaan

Huumepoliisi, maalla asuva rouva ja jengipomo olivat uskomaton yhdistelmä

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset

Kommentti: Aarnio upotti oikeudessa itse itsensä

Oikeus: Jari Aarniolle 10 vuotta vankeutta