Poliisi löysi kätköstä dynamiittia ja tulilankaa – nuoret varkaat aiheuttivat isot vahingot

Kolme nuorta miestä vandalisoi Savonlinnaa kesän ja syksyn ajan useilla erilaisilla varkauksilla tai niiden yrityksillä.

Nuoret miehet varastelivat osia ja polttoainetta muun autoista ja veneistä ja aiheuttivat murtojäljillään taloudellisia vahinkoja sekä esimerkiksi lomamatkan viivästymisen, kun omistaja ei päässytkään jatkamaan matkaansa matkailuautollaan.

Vakavin tapaus oli, kun kaksi miehistä tunkeutui Savonlinnan seurakunnan Pääskylahden hautausmaan huoltorakennukseen.

Tekoaikaan 23-vuotias mies ja 17-vuotias poika varastivat varastorakennuksesta 18 kappaletta dynamiittipötköjä, 81 aikatulilankanallia ja viisi metriä aikatulilankaa.

Räjähdysaineet olisivat voineet olla taitamattomissa käsissä vaaraksi sekä käyttäjälleen että sivullisille. Poliisi kuitenkin löysi varastetut räjähteet lopulta 23-vuotiaan miehen kätköpaikasta ja takavarikoi ne hävitettäväksi.

Polttoainetta vietiin sähköpumpulla

Rikossarja sattui kesällä ja syksyllä 2015, jolloin porukan kolmas tekijä oli 20-vuotias.

Porukka varasteli eri kokoonpanoilla autojen polttoainetankista bensiiniä varkautta varten hankkimallaan sähköpumpulla.

Lisäksi he veivät autoista, veneistä ja työmaavarastoista muun muassa työkaluja, led-valosarjoja, puukkoja ja veitsiä, asunto-osakeyhtiön pesutuvan pyykkikoneen kolikot, pelastusliivit, sammuttimia, veneen uimatason ja kaiteet, erilaisia mittareita, radion ja matkatelevision, alkoholijuomia, kiikarit sekä kalastusvälineitä.

Porukan nuorin myös poltti vielä yhden auton sisätilat viime vuonna.

Yli 20 000 euron vahingot

20- ja 17-vuotiaat miehet oli aiemminkin tuomittu rikoksesta, mutta 23-vuotias oli ensikertalainen. Nuorimman tuomiota alensi kuitenkin se, että hän oli tekoja tehdessään ollut alle 18-vuotias.

Oikeus katsoi, että kaikille kolmelle riitti tuomioksi ehdollinen vankeusrangaistus.

23-vuotias mies tuomittiin 27 rikoksesta 7,5 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

20-vuotias mies tuomittiin 20 rikoksesta puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja 17-vuotias poika tuomittiin 11 rikoksesta 80 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi miehille tuli isot korvausvastuut aiheuttamistaan vahingoista. Miesten on korvattava yli 20 500 euron vahingot osin yhteisvastuullisesti.

Kaksi miehistä valitti tuomioistaan Itä-Suomen hovioikeuteen, mutta hovioikeus ei antanut asiassa valituslupaa.