Rajuilmasta satoja hälytyksiä Uudellamaalla – ihmisiä kehotetaan yhä varovaisuuteen puistoissa

Eilinen rajuilma ruuhkautti hätäkeskukset Keravalla ja Kuopiossa, hätäkeskuksista kerrotaan STT:lle.

Uudenmaan aluetta päivystävään Keravan hätäkeskukseen tuli 2 500 puhelua iltakuudesta puoleenyöhön saakka. Määrä on lähes kaksinkertainen edellisviikonloppuun verrattuna.

– Kiivainta aikaa kesti kolmisen tuntia. Meillä oli pahimmillaan 300 puhelua jonossa, Keravan hätäkeskuksen apulaispäällikkö Jarmo Laurila kertoo.

Laurilan mukaan rajuilmaan oli Keravan hätäkeskuksessa varauduttu ja henkilökunnan määrää kasvatettu. Silti vastaamisajat kasvoivat useisiin minuutteihin. Helsingin Sanomat ja Yle kertovat, että ruuhkasta johtuen langan päässä saattoi joutua odottamaan jopa yli 20 minuuttia vuoroaan.

– Se tehtiin, mikä voitiin tehdä, ja kohtuudella pärjättiin. Näissä on aina se harmi, että kun puheluita tulee paljon ja ihmiset soittavat esimerkiksi sähkökatkoista, niin ruuhkan takana voi olla joku todellinen hädässä oleva, Laurila sanoo.

Pelastusopiston tietojen mukaan Kiira-rajuilma aiheutti lähes 750 vahingontorjuntatehtävää Suomessa.

Kuopion hätäpuhelin jatkanut soimistaan 

Itäisen Suomen ja Kymenlaakson alueella päivystävä Kuopion hätäkeskus vastaanotti iltaseitsemästä aamukolmeen yli 2 000 puhelua, joka on huomattavasti tavanomaista enemmän. Jonossa oli muutamia kymmeniä puheluita.

Rajuilman aiheuttamat tuhot kohdistuivat Kymenlaaksossa etenkin Kouvolan ja Iitin alueille. Hätäkeskuksen sunnuntai onkin ollut poikkeuksellisen vilkas, kertoo Kuopion hätäkeskuksen vuoropäällikkö Anne Pienräihä.

– Kun ihmiset alkoivat aamulla heräillä, soittelu alkoi niistä vahingoista, jotka vasta silloin havaittiin. Vahingontorjuntoja pelastuslaitos siellä hoitaa, ja tehtäviä on edelleen jonoutettuna.

Vahingontorjuntatehtäviä oli Kuopion hätäkeskukseen tullut sunnuntai-iltapäivään mennessä 72 kappaletta, joista osa edelleen oli jonossa.

Junaliikenne on palautumassa hiljalleen normaaliksi rajuilman jäljiltä