Romanialaisten salakuljettamia pilleripurkkeja myydään nyt pitkin Suomea

Romanialaisten Suomeen salakuljettamia huumaavia lääkkeitä on levinnyt laajalti keskisen Suomen kaupunkeihinkin.

Aiemmin tänä vuonna poliisi on takavarikoinut useita satojatuhansia pillereitä Rivotril-nimellä myytyjä lääkepaketteja Helsingin seudulta. Nyt pilleripaketteja myydään viranomaisten havaintojen mukaan ympäri Suomen kaupunkeja.

Anonyymin Tor-verkon myyntipalstalla pilleripaketteja kaupitellaan muun muassa Kuopiossa, Jyväskylässä, Tampereella ja Kajaanissa. Lisäksi poliisi on löytänyt salakuljettuja lääkepurkkeja useilta ihmisiltä.

Yksittäisiä purkkeja on löytynyt useilta ihmisiltä esimerkiksi Kuopiossakin syksyn aikana.

Kyseisellä lääkemerkillä ainetta ei myydä Suomessa laillisesti lainkaan, mutta romanialaisten salakuljettamat pillerit ovat samantyyppisiä kuin Suomessa toisella nimellä myytävät, voimakasta riippuvuutta aiheuttavat epilepsialääkkeet.

– Rivotril-purkkeja on löytynyt sekä nuorisoporukoilta että monilta pitkän linjan amfetamiinin käyttäjiltä. Moni tuntuu rouskuttavan näitä pillereitä väliaikoina, kun ei käytä amfetamiinia tai Subutexiä, rikosylikonstaapeli Esko Heiskanen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Lääkepillerit ovat rauhoittavia, ahdistusta poistavia lääkkeitä, jotka aiheuttavat nopeasti voimakasta riippuvuutta. Osa huumeiden käyttäjistä käyttää rauhoittavia lääkkeitä väliaikoina pysyäkseen jotenkin kuosissa siihen asti, että käyttää taas varsinaisia, piristäviä ja kiihdyttäviä huumeita.

Kovaa riippuvuutta aiheuttava ilmiö

Poliisin mukaan Rivotriliä myydään hyvin halvalla perinteisiin huumeiden nähden. Tosin sietokyvyn kasvaessa myös pillereiden käyttömäärä ja rahanmeno kasvavat samassa suhteessa.

– Purkit ovat yleistyneet Kuopiossa tänä vuonna pienellä viiveellä siitä, kun niitä oli havaittu isoja määriä Helsingissä.

Heiskanen mukaan kyse on tyypillisestä ilmiöstä, että Helsingissä ilmi ensin tulevat rikosilmiöt näkyvät viiveellä maakunnissa.

Poliisin kuulustelemista huumeiden ostajista osa on kertonut, että Rivotril-lääkepaketteja tarjotaan Suomessa nykyään myös kaupanpäällisiksi henkilöille, jotka ostavat muita huumeita.

– Kun joku tekee kauppoja Etelä-Suomessa, kaupanpäällisiksi tyrkytetään vielä näitä purkkeja. Lisäksi lisääntynyt tarjonta näkyy Tor-verkon myyntipalstoilla.

Helsingin poliisi ja Tulli ovat tehneet isoja Rivotril-takavarikoita vuoden aikana ja yrittäneet puuttua salakuljetusilmiöön. Osasta tapauksista on jo annettu myös tuomioita.

Lääkepurkkeja löytyy kuitenkin katukaupasta niin paljon edelleen, että salakuljetus tai aiempien erien kätköjen purku markkinoille jatkuu ilmeisesti edelleen.

Rivotril ei yksinään ole aiheuttanut kuolemantapauksia, mutta se on esimerkiksi alkoholin kanssa käytettynä hengenvaarallinen.

Rivotrilit kuuluvat bentso-lääkeaineryhmään. Aineet vaikuttavat keskushermostoon ja voivat aiheuttaa aggressiivisuutta, uneliaisuutta, painajaisia ja lisätä itsemurhariskiä.

Poliisi: Huumeiden katumyynti teki paluun Suomessa - yleensä ostarin pihalla

Poliisi: Jokaisen vanhemman pitäisi tietää, että näillä sovelluksilla nuoret saavat huumeita