Ruskea vesi aiheutti kaaoksen: hammashuollon aikoja perutaan, ravintolat ongelmissa

Useissa Kuopion keskustan ravintoloissa on ollut lounasaikaan ongelmia vedenlaatuhäiriöiden vuoksi. Vettä on muun muassa jouduttu hakemaan tukusta. Likainen vesi häiritsee myös astioiden tiskausta.

Keskustan alueella sekä Niiralassa ja Haapaniemellä on ilmennyt torstaina vedenlaatuhäiriöitä, jotka johtuvat Itkonniemen vesilaitoksen saneerauksesta ja siihen liittyvistä verkostotöistä. Ruosteen värjäämä vesi on ollut ruskeaa tai likaisen kellertävää.

Intron ravintolapäällikkö Tiina Pesonen sekä Henry's Pubin ravintolapäällikkö Jenni Kulin kävivät hakemassa vettä torille perusteltulta vedenottopisteeltä.

– Jääpalakoneet ovat pois käytöstä, samoin tiskikone. Salacavalasta saadaan onneksi kahvi. Jännittää, jos tämä jatkuu lauantaihin asti, naiset miettivät.

Vettä torilta haki myös Cafe Momenton Angel Silva.

– Onneksi ruoat oli esivalmistettu eilen, hän huokaisee.

Pesonen ja Kulin pelkäsivät ongelmia aiheutuvan etenkin kiireiseen lounasaikaan. Noin kello 12.45 asiat olivat sujuneet ainakin Introssa hyvin.

– Tämä aiheuttaa lisätöitä, mutta kaikki on saatu hoidettua suhteellisen normaalisti, Pesonen toteaa.

Likainen vesi on aiheuttanut ongelmia myös terveydenhuollolle keskustassa. Pääterveysaseman hammashuollon torstain vastaanottoaikoja jouduttiin aamun aikana perumaan. Myös päivän kaikki loput ajat perutaan. Pääterveysasemalta otetaan ajan varanneisiin asiakkaisiin suoraan yhteyttä puhelimitse.

Lisäksi Savotalolla tehdään joitakin hammashuollon toimenpiteitä, joissa ei tarvita vettä, mutta kaikkia toimenpiteitä ei pystytä tekemään. Canthiassa ja Pyörössä suunterveydenhuolto toimii normaalisti.

Päivystystä on siirretty toisiin toimipisteisiin, jotka kerrotaan asiakkaille ajanvarauksen yhteydessä.

Kuopion Vesi on järjestänyt vedenjakelupaikkoja Kuopion torille, Männistön Teboilille sekä Gustav Raninin muistomerkin läheisyyteen Kirkkokadun ja Varastokadun kulmaan. Jakelupaikat ovat toiminnassa välittömästi ja niistä voi hakea vettä omiin astioihin.

Kuopion Vesi toimittaa vettä myös suoraan heille, jotka eivät sitä itse pysty hakemaan.

– Haapaniemellä on flunssasairas lapsiperhe, josta ei päästä hakemaan kaupasta vettä. Käymme viemässä heille vesikanisterin. Samoin viemme vettä Niiralassa sijaitsevaan Attendon hoivakotiin Kuopion Veden verkostopäällikkö Kari Kuosmanen selvittää.

Jos vesi on värjääntynyttä, sitä ei suositella käytettävän juoma- tai talousvetenä ja myös pyykinpesua on syytä välttää. Jos vesi ei ole värjääntynyttä, sitä voi käyttää normaalisti.

Kuopion vesiongelma laajenee: KYSillä kriisikokous

Kuopion juomavesi värjäytyi ruskeaksi: "Ongelmat ovat kauempana kuin odotimme"

Vedenlaatuhäiriöitä voi esiintyä Kuopiossa ensi viikolla – varaa juomavettä jääkaappiin

Kuopiolaisten varattava juomavettä putkityön vuoksi