SDP:n ryhmyrivaalissa draamaa, Urpilainen vetäytyi

Eduskunnasta pudonneelta Jouni Backmanilta jääneen ryhmäpuheenjohtajan paikan täyttö ei SDP:ssä onnistunut ilman repivää draamaa.

SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen ilmoitti ryhmän järjestäytymiskokouksen alla, ettei hän asetu monista pyynnöistä huolimatta ehdolle tehtävään. Urpilaisen mukaan syynä on linjaerimielisyys hänen ja puheenjohtaja Antti Rinteen välillä.

- Hän vetosi, etten lähtisi tähän kisaan mukaan ja syynä oli se, että me edustamme erilaista poliittista linjaa. Ja tästä syystä puolueen edun mukaista olisi se, että en olisi tässä ryhmän puheenjohtajan tehtävässä. Ja kun puolue koki tämän kaltaisen vaalitappion eduskuntavaaleissa, niin en halua ainakaan itse olla millään lailla hajottamassa puoluetta ja kunnioitan puheenjohtajan näkemystä.

Rinteen viime keväänä syrjäyttämä Urpilainen ei lähtenyt ruotimaan, mitä linjaerot hänen ja Rinteen välillä ovat.

- Ehkä minä en ole oikea henkilö niitä nyt arvioimaan, mutta se oli se keskeinen peruste, Urpilainen napautti.

Rinne kiisti linjariidat

Tehtävään valittiin Rinteen tukema vantaalainen toisen kauden edustaja Antti Lindtman. Rinne oli kokouksen jälkeen kiusaantunut ja ärsyyntynyt Urpilaiseen ja linjaeroihin liittyvistä kysymyksistä. Hän sanoi toistaneensa jo viime keväänä SDP:n puoluekokouksessa esittämänsä toivomuksen, että Urpilainen olisi käytettävissä ministeriksi, jos SDP on seuraavassa hallituksessa.

- SDP on hyvin yhtenäinen ja yksimielinen porukka, joka vie asioita eteenpäin yhteistyöllä, Rinne vastasi kysymykseen hänen ja Urpilaisen linjaeroista.

Kysymykseen, pelottaako Urpilaisen suosio, Rinteen vastaus oli "mikä suosio, mitä suosiota tarkoitat?"

Tuore ryhmäpuheenjohtaja Lindtman tyynnytteli tilannetta.

- Minusta tässä nyt oli kuitenkin enemmän tämmöistä julkista kohua, kuin täällä eduskuntaryhmän sisällä, Lindtman sanoi.

Hallitustunnustelut alkavat virallisesti tiistaina

Hallitustunnustelut pääsevät käyntiin virallisesti tiistaina, kun eduskuntaryhmät nimeävät hallitustunnustelijan. Eduskuntaryhmät sopivat aikataulusta alkuillasta pitämässään yhteiskokouksessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kertoo STT:lle, että hallitustunnustelija antaa heti tiistaina kysymyksensä, joihin puolueilta odotetaan vastausta. Puolueiden on määrä jättää vastauksensa vappuaattona.

Hallitustunnustelijaksi nousee suurimman puolueen eli keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.