SK: Kuntaministeri Vehviläinen uhkaa Kittilää toimilla

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) uhkaa Kittilän kuntaa toimilla, ellei kunta järjestä päätöksentekoaan asianmukaiseksi, kertoo Suomen Kuvalehti.

Vehviläinen viittaa kesäkuun alussa voimaan tulleeseen kuntalain muutokseen eli niin sanottuun Lex Kittilään, joka antaa valtiolle puuttumiskeinoja kunnan päätöksenteon vakavassa kriisitilanteessa keskellä kuntaa koskevaa rikostutkintaa.

Kuntalain mukaan valtuuston on luottamushenkilön toimessaan tekemäksi epäiltyä virkarikosta koskevan esitutkinnan tai oikeudenkäynnin ajaksi pidätettävä luottamushenkilö toimestaan, jos se on kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi välttämätöntä.

Keskusrikospoliisi kertoi toukokuussa epäilevänsä kymmeniä Kittilän kuntapäättäjiä rikoksista. Joukossa on sekä valtuutettuja että varavaltuutettuja. Osa rikoksista epäillyistä valittiin kevään kuntavaaleissa uuteen valtuustoon.

Uuden kunnanvaltuuston järjestäytymiskokouksessa kesäkuussa kahdeksan kunnanvaltuutettua teki aloitteen syyteharkinnassa olevien luottamushenkilöiden pidättämiseksi luottamustehtävästään syyteharkinnan ja mahdollisten oikeudenkäyntien ajaksi.

Vehviläinen kiittelee valtuutettujen aloitetta.

– Ministeriössä seuraamme nyt, miten kunnanvaltuusto käsittelee asian ja mikä on valtuuston päätös. Jos valtuusto ei hoida päätöksentekoa kuntalain vaatimusten mukaiseksi, meillä on valtuuston ratkaisun jälkeen muutamassa viikossa valmius asettaa selvityshenkilö tai -ryhmä Kittilään, Vehviläinen sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Vehviläinen korostaa, että ajanpeluuseen Kittilässä ei ole varaa.

– Päätöksiä Kittilästä pitää tulla lähiviikkoina. Ja kun näemme, mitä kunnanvaltuusto päättää, sen jälkeen teemme valtiovarainministeriössä omat ratkaisumme.