SK arvioi kuntien elinvoimaisuutta: Savossa paljon yhden tähden kuntia

Suomen Kuvalehti on teettänyt arvion kaikista Suomen kunnista ja niiden elinvoimaisuudesta kuntavaalien alla. Lehti jakaa kunnat viiteen ryhmään tutkija Timo Aron ja kuntakonsultti Eero Laesterän tekemän aineiston perusteella.

Vertailussa on katsottu väestöindeksiä (esimerkiksi väestömuutosta), elinvoimaindeksiä (mm. työllisyysaste, koulutustaso, taloudellinen huoltosuhde) ja kuntatalousindeksiä (verotettava tulo, tuloriski valtionosuudessa ym.).

Tulosten perusteella viiden tähden, eli parhaiten näillä mittareilla menestyneiden kuntien joukkoon ei mahdu yhtään savolaiskuntaa. Neljän tähden kuntien joukkoon yltää Kuopio, sijalle 101.

Kolmen tähden kuntia ovat muun muassa Mikkeli, Joroinen, Siilinjärvi, Iisalmi ja Leppävirta. Kahden tähden kuntien joukossa ovat Varkaus (sijalla 214), Lapinlahti ja Tervo.

Savolaisia kuntia on sijoittunut eniten koko listan häntäpäähän. Yhden tähden kuntia ovat muun muassa Suonenjoki, Rantasalmi, Pieksämäki, Rautalampi, Heinävesi, Tuusniemi, Pielavesi, Juankoski, Vesanto, Rautavaara ja Kaavi. Kaikista Suomen kunnista Kaavi on toiseksi viimeisenä, sijalla 296. Viimeistä paikkaa pitää Hyrynsalmi.

Suomen Kuvalehden mukaan yhden tähden lista tarkoittaa hätähuutoa rajusta eriytymiskehityksestä, jolle ei ole näkyvissä päätepistettä.