Saitko Microsoftilta tällaisen virusilmoituksen? Kyseessä on huijaus

Microsoftin tekniseksi tueksi tekeytyneet huijarit yrittävät vedättää nyt suomalaisia, Viestintävirasto varoittaa. Väärennetyt virusilmoitukset johtavat huijareiden tukipalveluun, jossa Microsoftin tekniseksi tueksi naamioitu palvelu yrittää saada uhrin koneen ja pankkitunnukset hallintaansa.

Poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa selaimen ponnahdusviesti varoittaa viruksesta tai muusta ongelmasta, joka ratkeaa soittamalla viestin puhelinnumeroon. Numerosta vastaava "tekninen tuki" on kuitenkin liikkeellä pahoin aikein. Maailmalla yleiseksi tiedetyt niin kutsutut "tekniset huijaukset" ovat tähän saakka olleet Suomessa melko harvinaisia.

Tänä kesänä tulleet huijaustapaukset ovat ilmenneet normaalin verkkoselailun yhteydessä. Virusvaroitukselta näyttävä ponnahdusikkuna voi säikäyttää käyttäjän uskomaan, että koneeseen on tarttunut haittaohjelma.

Helsingin suunnan puhelinnumerossa on vastannut englanninkielinen "Microsoftin tuki", joka pyytää asentamaan etähallintaohjelman ongelman korjaamiseksi.

Teknisenä tukena esiintyvä henkilö ei kuitenkaan ole oikea Microsoftin tuki ja etähallinnalla kone joutuu rikollisten haltuun. Huijauksen päätteeksi uhria pyydetään vielä maksamaan parinsadan euron lasku "korjaustoimenpiteistä". Laskuun voi ilmestyä vielä nolla perään, kun sitä maksetaan etähallinnassa olevalla työasemalla.

Viranomaisilla ei ole tiedossa, miltä verkkosivulta valheellisia ponnahdusikkunoita tulee. Microsoftin analyysin mukaan ponnahdusikkuna voi tulla selaimeen haitallisen skriptitiedoston, sähköpostin tai mainoslinkin seurauksena.

Viestintäviraston mukaan merkkejä haitallisesta verkkosivusta ovat muun muassa selaimen lukitseminen kokoruututilaan, tehtävänhallinnan poistaminen käytöstä, ponnahdusikkunoiden jatkuva ponnahtelu sekä äänimerkki, jota ei saa pois päältä.

Windowsin oikeassa virheilmoituksessa ei ole mukana teknisen tuen puhelinnumeroa, johon käyttäjää kehotettaisiin soittamaan.