Sipilä luottaa Rinteen arvioon SDP:n tilanteesta

Hallitusta kokoamaan lähtevä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei lähde ruotimaan SDP:n sisäisten kiistojen vaikutuksia hallituspohjaratkaisuun.

SDP:n sisäinen jakolinja nousi jälleen esiin, kun entinen demarijohtaja Jutta Urpilainen sanoi vetäytyneensä eduskuntaryhmän puheenjohtajaehdokkuudesta puheenjohtaja Antti Rinteen vetoomuksesta.

Sipilä kertoo keskustelleensa aiheesta SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa.

- Hän vakuuttaa, että tilanne on hanskassa, Sipilä sanoi keskustan puoluevaltuuston kokoustauolla Helsingissä. Keskustajohtaja sanoi, ettei hänellä ole ollut aikaa paneutua muiden puolueiden sisäiseen keskusteluun.

- Uskon, mitä puoluejohtaja sanoo.

Tuhti kysymyspatteri

Sipilän mukaan hallituspohja kerrotaan eduskuntaryhmien edustajien yhteisessä kokouksessa, joka pidetään todennäköisesti 6. tai 7. toukokuuta. Eduskuntaryhmät saavat Sipilältä ensi tiistaina tuhdin kysymyspaketin vastattavakseen. Vastaukset käydään huolella läpi vappuviikonlopun aikana.

- Teemme tarkentavia kysymyksiä puhelimitse ja eduskuntaryhmien edustajat tavataan yksitellen tiistaina 5. toukokuuta.

Kun hallituspohja vapun jälkeisen viikon keskiviikkona tai torstaina selviää, alkavat ohjelmaneuvottelut, Sipilä kertoi.

Sipilä arvioi keskustan puoluevaltuustossa Helsingissä, että keskinäistä luottamusta puolueiden välillä löytyy ja tuloksia saadaan aikaan. Keskustajohtaja kiisti epäilyt uudella tavalla tehtävän hallitusohjelman epämääräisyydestä ja tulkinnanvaraisuudesta. Hän sanoi pitävänsä henkilökohtaisesti huolta siitä, että epäilykset eivät toteudu.

- Tulen edellyttämään kaikilta hallitusneuvotteluihin osallistuvilta, että yhdessä valituille strategisille tavoitteille kirjataan selvät kärkihankkeet ja konkreettiset keinot, miten tavoitteet saavutetaan.

Leimakirveitä ei kaivata

Sipilä puuttui puheessaan myös vaalien jälkeen velloneeseen arvokeskusteluun. Keskustajohtajan mukaan suvaitsevaisuus näyttää välillä olevan vain omien mielipiteiden suvaitsemista.

- Ei ole sinun Suomeasi tai minun Suomeani. On yksi Suomi ja erilaisia ihmisiä, joilla on erilaisia taustoja, arvoja, toiveita ja perhetilanteita.

Sipilä sanoi, että hänelle itselleen on täysin vierasta ihmisten leimaaminen taustansa tai mielipiteensä perusteella.

Puheensa ulkopoliittisessa osiossa Sipilä korosti puolustusyhteistyön syventämistä Ruotsin kanssa ja Naton rauhankumppanuuden kehittämistä. Syytä Naton jäsenyyden hakemiseen ei hänen mukaansa ole näköpiirissä, mutta oma liikkumatila on tässäkin asiassa syytä säilyttää.

EU-politiikassa Sipilän viesti oli selvä. Hän sanoi olleensa EU:n kannattaja alusta lähtien, eikä kantaa ole tarvinnut muuttaa.

- Mikäli ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja EU-politiikan tulokset eivät miellytä, otan mielelläni vastaan kritiikkiä, mutta leimakirveiden toivon jäävän pöydälle.

Iltalehden kysely: Ministeriksi halutaan Rehn, Soini, Stubb ennen Rinnettä

Lännen Media: Enemmistö keskustan kenttäväestä haluaa SDP:n hallitukseen

HS: Demaripäättäjät haluavat puolueensa oppositioon